Deputatul Eduard Popica: PSD cere suspendarea importurilor de cereale din Ucraina!

PSD cere Guvernului Ciucă suspendarea importurilor de cereale și produse alimentare din Ucraina și susține o astfel de măsură, fiind imperios neceasară pentru protejarea fermierilor români.

o Această măsură ar fi putut fi discutată în întrevederea de miercuri a miniștrilor de comerț din UE cu vicepreședintele CE care gestionează acest domeniu, la care au participat și miniștrii agriculturii, dacă domnul Cadariu nu ar fi fugit de responsabilitatea pe care o are în domeniul comerțului exterior și nu ar fi lipsit de la întâlnire.
o Pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene este nevoie de o soluție comună, agreată la nivelul Uniunii Europene. Salut propunerea vice-președintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ca șefii guvernelor din cele cinci state afectate să adopte o poziție comună prin care să se activeze mecanismele europene speciale privind suspendarea acestor importuri.
o Situația României va deveni deosebit de gravă în contextul în care celelalte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina. Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme.
o Dintre toate statele UE, România a sprijinit cel mai mult Ucraina în privința exporturilor de cereale. Peste jumătate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul țării noastre.