Deniile din Săptămâna Mare

În această săptămână, în toate bisericile ortodoxe din ţară se oficiază slujbe specifice perioadei, cunoscute sub numele de Denii. Credincioşii au posibilitatea să participe la slujbele oficiate, în fiecare seară, la toate bisericile şi mănăstirile din judeţ,

În perioada Săptămânii Patimilor, cât şi în zilele de Paşti, bisericile ortodoxe din întreaga ţara îşi intensifică programul liturgic şi activităţile. În această săptămână, credincioşii au posibilitatea să participe la slujbele Deniilor, la Sfânta Liturghie şi la alte slujbe specifice. Deniile din Săptămâna Patimilor sunt unele dintre cele mai profunde, frumoase şi înălţătoare slujbe creştine, atrăgând  o mulţime de credincioşi.

Deniile sunt slujbe care se ţin după orele 18.00-19.00. Denia se deosebeşte de priveghere, care înseamnă tot slujba de seară, prin faptul că se referă numai la utrenia săvârşită seară. Cele două denii din săptămâna a cincea sunt utreniile zilelor de joi şi sâmbătă săvârşite seară, în ajun. Slujba este o utrenie de post care înglobează în ea cele două piese imnografice foarte importante şi frumoase: Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, imnograf din secolul al VIII-lea (prăznuit la dată de 4 iulie) şi Acatistul Bunei Vestiri, atribuit patriarhului Serghie al Constantinopolului (sec. VII). Prima piesă imnografică, cunoscută şi sub numele de Canonul de pocăinţă este alcătuit din 250 de imnuri sau strofe în care autorul exprimă în formă întraripată zdrobirea inimii celui păcătos, constituind un imn statornic spre pocăinţă. Cea de a două compoziţie imnografică, Acatistul Bunei Vestiri, este un imn de laudă închinat Maicii Domnului, alcătuit din 24 de strofe. Această piesă imnografică da expresie sub formă poetică, învăţăturii Bisericii despre Maică Domnului.

De luni până vineri, în ziua cumplită a răstignirii, preoţii rostesc rugăciuni rituale, cânturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament (Psalmi, Profeţi etc.), numite paremii. Cât despre Evanghelii, ele sunt rânduite astfel că în fiecare zi din Săptămâna Patimilor să se citească o anumită Evanghelie.

Cele mai importante denii sunt cele de joi şi vineri seară, cunoscute şi sub denumirile de denia mică şi denia mare. Cea de joi seară are că elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor şi scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. Cea de vineri seară se deosebeşte de celelalte denii prin Cântărea Prohodului, şi înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf (cusătură sau pictură de mare frumuseţe care reprezintă scenă punerii în mormânt).

Vinerea Mare este ziua de doliu a creştinătăţii: atunci a fost răstignit Mântuitorul. De aceea, în această zi, în orice biserica creştină din lume, nu se oficiază slujba Liturghiei. Liturghia însăşi înseamnă jertfă şi se consideră că nu se pot aduce două jertfe în aceeaşi zi. De aceea, Vinerea Mare este zi aliturgica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.