Daniel OLTEANU꞉ «Producătorii autohtoni trebuie să aibă parte de aceleași beneficii de care se bucură restul fermierilor europeni»
Subvențiile agricole reprezintă un subiect de interes pentru micii producători din județul Vaslui, iar prioritatea reprezentanților ALDE în Parlamentul European este ca plata acestor subvenții să se facă în mod egal la nivelul întregii Uniuni Europene, fără discriminare pe criterii legate de cetățenie.
Asta susține președintele ALDE Vaslui, deputatul Daniel Olteanu, după ce a stat de vorbă, în ultimele săptămȃni, cu mai mulți agricultori vasluieni care contribuie, prin munca lor, la aprovizionarea piețelor și tȃrgurilor din județ și din țară cu produse sănătoase, „fabricate în România”.
«Sunt unul dintre cei care caută să cumpere produse autohtone, atȃt în piață, cȃt și în hypermaket, de la fructe, legume și zarzavaturi, pȃnă la produse lactate, din carne sau produse apicole. Toate au gustul de odinioară, iar asta înseamnă muncă. Cei care au grijă ca noi să avem produse locale sănătoase trebuie să fie sprijiniți să-și primească drepturile.
Mă refer, în primul rȃnd, la tratament corect, adică egal cu acela de care beneficiază ceilalți fermieri europeni. ALDE și-a asumat ca temă prioritară o Uniune Europeană fără discriminare, inclusiv în domeniul agricol. Dacă ne dorim ca produsele romȃnești să fie cu adevărat competitive pe piața europeană trebuie să ne asigurăm înainte de toate că producătorii autohtoni au parte de aceleași beneficii de care se bucură restul agricultorilor din Europa.», a spus Daniel Olteanu.
Președintele ALDE Vaslui a subliniat că partidul pe care îl reprezintă are un susținător important al temei eliminării dublului standard în Parlamentul de la Bruxelles, în persoana europarlamentarului Norica Nicolai, care a fost recent oaspetele Filialei Județene.
«Doamna Norica Nicolai, pe care am însoțit-o sȃmbătă la cumpărături, alături de colegii mei de la Organizația ALDE Bȃrlad, a aflat direct de la producătorii locali ce îi preocupă pe aceștia și ce nevoi au pentru a rezista concurenței de pe piață.
E important să cumpărăm ceea ce e „fabricat în România”, dar și mai important este să le creăm micilor producători condițiile să se asocieze și să aibă resurse pentru făbricuțe sau depozite pentru păstrarea mărfurilor.
O soluție sunt și subvențiile agricole, care trebuie să fie unele corecte, să îi determine pe cei care le primesc să nu facă rabat de la calitate în niciuna dintre etapele prin care trece un produs sănătos, pȃnă să ajungă pe masa noastră꞉ de la calitatea soiului la calitatea utilajelor folosite.
Toți producătorii romȃni, inclusiv cei din județul Vaslui, trebuie să primească subvenții egale cu cele care li se acordă agricultorilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Nici mai mult, nici mai puțin, chiar dacă uneori e vorba de costuri de producţie diferite, pentru că zeci de ani de decalaj nu se recuperează în câțiva ani, dar nici nu mai e mult.», a mai spus Daniel Olteanu.
Deputatul ALDE speră ca discuțiile cu privire la standardele duble să îi facă pe cȃt mai mulți romȃni să conștientizeze faptul că nu sunt mai prejos decȃt alți europeni și că, prin reprezentanții pe care îi trimit la Bruxelles, în Parlamentul European, pot cere să beneficieze de aceleași drepturi, pentru că respectă aceleași obligații care le sunt impuse și celorlalte state membre UE.