Cultură și divertisment, oferite de Muzeul Județean
Vineri, 13 august, la debutul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a organizat o serie de activități dedicate unei largi categorii de cetățeni. Iubitorii de spectacol și istorie, copiii talentați și pasionații de artă au fost publicul țintă al programului realizat de echipa instituției de cultură. La manifestări au fost prezenți și reprezentanți din partea Primăriei Vaslui.
Personalități remarcabile, ale căror nume sunt legate de județul Vaslui, și-au dat întâlnire pe esplanada din fața muzeului, pentru a sărbători locul care a jucat un rol marcant în evoluția lor sau din care au plecat să „cucerească” lumea.
Personajele au fost prezentate prin intermediul unei scenete ai cărei actori au fost chiar muzeografii instituției.
Vasluienii prezenți au făcut cunoștință cu proprietăreasa Elena Șubin, actrița Aglae Pruteanu, cărturarul Nicolae Milescu Spătarul și generalul Ioan Rășcanu. Replicile celor patru costume au fost făcute prin intermediul Proiectului cultural „Personalități marcante ale istoriei Vasluiului”, implementat de Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui.
Nu au lipsit vechii prieteni, care însuflețesc străzile orașului la fiecare eveniment cultural important: Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, Emil Racoviță, Constantin Tănase, Constantin Prezan, Peneș Curcanul, Maria Voichița, Elena Cuza și Luiza Zavloschi.
Toate aceste personaje au participat la Parada de pe traseul Primărie – Parcul Copou.
Astfel, publicul a fost purtat prin mai multe epoci, de la îndepărtatul Ev Mediu până la Al Doilea Război Mondial.
Zeci de copii premiați la vernisajul „Atelierul de vacanță”
O altă activitate a avut loc în Sala Arta a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, care a devenit un regat ludic al copiilor talentați care au participat la atelierele de vacanță organizate de muzeografii și pedagogii muzeali.
Aproape 50 de copii au fost premiați după ce, timp de 5 săptămâni, au fost prezenți la activităţi practice, de desen, acuarelă, modelaj, literatură și de realizare a unor brățări prin tehnica nodului simplu. Aceștia au primit diplome de participare și premii din partea Primăriei Vaslui.
Lucrările reprezentative au făcut obiectul unei expoziții, iar la finalul activității, copiii și le-au putut lua acasă.
„Ne bucurăm că am reușit să atragem la muzeu un număr mare de copii, care s-au dovedit a fi nu doar talentați și creativi, ci și serioși, perseverenți și consecvenți. Picturile, ceramica și brățările realizate sunt foarte frumoase, dar ce ne oferă cu adevărat satisfacție este că participanții ne-au simțit aproape de ei și s-au exprimat liber, au legat prietenii și că am reușit să îi scoatem din carapace și pe cei mai timizi copii. Sperăm ca și atelierele și activitățile viitoare, care sunt prevăzute în programul nostru, să le trezească interesul și să fie la fel de receptivi la invitațiile lansate de muzeu.
Expoziție deosebită a artistului Mihail Gavril
Programul primei zile s-a încheiat într-o locație deosebită, la Curtea Domnească Vaslui, acolo unde a avut loc Expoziția personală de grafică „Măiestrii moldave – domni și domnițe din Moldova Medievală”, realizată de artistul plastic consacrat Mihail Gavril care, de-a lungul timpului, a expus de mai multe ori în România, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria și Suedia.
Pasionații de artă și muzeografii prezenți au admirat lucrările expuse care prezintă o epocă istorică: medievalul moldav, cu ceea ce a avut el mai strălucit.
De asemenea, a avut loc lansarea catalogului numismatic al cărui autor este Viorel M. Butnariu „Curtea Domnească Vaslui – Descoperiri Monetare” , editura Pim, Iași, 2020.
Expoziții de excepție la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Sâmbătă, 14 august, în Sala Arta a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui au fost organizate expozițiile de artă plastică și sculptură: „Poezia culorii” – Octavian Gălățeanu (Vaslui) și „Măiestria lemnului în formă și culoare” – Emil Gentimir (Iași).
La eveniment, care a avut loc în cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, au participat, pe lângă un public numeros, reprezentanți ai Primăriei Vaslui și din Anenii Noi (Republica Moldova).
Picturile și sculpturile expuse au fost definite de cuvântul „FRUMOS”, aspect asupra căruia au căzut de acord toți participanții.
Manifestarea a fost completată de un mini-concert oferit de Vlad Gălățeanu.
Vasluiul în imagini și oamenii săi
Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui a organizat duminică, 15 august, în încheierea Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, două activități care au avut în centru chiar reședința de județ, cu tot ce are mai bun.
În Sala MULTIMEDIA a instituției de cultură s-a desfășurat vernisajul expoziției de pictură și grafică: „Vasluiul și oamenii săi”, fiind aduse în prim-plan lucrări aparținând artiștilor: Gheorghe Alupoaei, Ilie Caliniuc, Ramona Costin, Carla Monalisa Prelipcean, Emil Rășcanu, Elena Secueanu, Irina Ureche.
Pe esplanada Muzeului Județean a avut loc o altă manifestare, expoziția de fotografie „Vasluiul prin ochiul lentilei”, a fotografilor Luciana Marcu și Eduard Ionuț Prepeliță.