“Culori în libertate”, la Muzeul Județean Vaslui
Miercuri, 8 martie,în prezența directorului instituției, Ramona Mocanu, a criticului de artă Maria Bilașevschi și a prefectului Isabel Bogdan, la Sala Arta a Muzeului Judeţean ”Ștefan cel Mare”,a fost vernisată expoziţia personală de pictură abstractă a profesoarei Carmen Mocanu, preşedintele filialei Vaslui a Uniunii Artiştilor Plastici. Expoziţia, care va rămâne deschisă până pe 22 martie, își propune să prezinte și să aducă în prim-plan, într-o selecție inedită, modul în care artista Carmen Mocanu vede și înțelege spațiul, peisajul, oamenii şi, mai ales, sentimentele trăite în raport cu acestea.
La întâlnirea cu un artist care îşi croieşte propriul drum în lumea artei şi pentru care sensiblitatea e o stare de spirit, au venit zeci de vasluieni: prieteni, colegi, elevi, iubitori de frumos.
”Între doamnele artei contemporane româneşti, Carmen Mocanu, care nu are nimic comun cu persoana mea, fiind doar coincidență de nume, ocupă un loc aparte prin modestia cu care şi-a conturat opera, prin exerciţiul cotidian practicat prin pictură și fotografie. Nu se află la prima expoziție în cadrul instituției noastre, dar am ţinut ca data de 8 martie, ziua tuturor femeilor, să fie marcată de Muzeul Judeţean Vaslui printr-o manifestare a unui artist, care este, în primul rând, femeie. O doamnă frumoasă, sensibilă, pasionată nu doar de pictură, ci şi de fotografie. Probabil, în viitor, vom vernisa aici şi o astfel de expoziţie a artistei. Astăzi, nu pot decât să vă invit să vă bucuraţi de vibraţia emanată de lucrările expuse, şi să urez un călduros “La mulţi ani!”, tuturor doamnelor şi domnişoarelor ”, a spus Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
”Profesoara Carmen Mocanu este veșnic îndrăgostită: de pictură, de fotografie și de frumos! Ea transpune emoția umană prin ceea ce face, iar lucrările sale prezintă o parte din trăirile sale, apreciate, atât în ţară, dar mai ales în Franţa, acolo unde a locuit o bună perioadă. Starea de bine, care ne-o oferă prin intermediul picturilor sale, reprezintă o formă de sensibilitate, de care avem nevoie în aceste momente, de uitare a ceea ce înseamnă frumos în jurul nostru. Instituția Prefectului-județul Vaslui transmite doamnei Carmen Mocanu calde aprecieri, la mai multe asemenea evenimente, iar numele ei să capete rezonanță internațională în rândul artiștilor plastici”, i-a urat artistei Isabel Bogdan, prefectul judeţului.
“După o simplă privire putem observă cu uşurinţă că avem de a face cu o pictură abstractă, expresivă, din tiparele geometrice reies motivele: organice, senzuale şi agresive, supuse unor configuraţii aparte, ce se aştern pe pânză hipnotic, atragadu-ne în puternice intensităţi emoţionale. Amintind de creaţiile lui Juan Miro ori W. Kandinsky, lucrările artistei Carmen Mocanu sunt reţele de juxtapuneri cromatice, arhetipuri lineare, ce conţin un motiv. Lucrările expuse astăzi, sunt de un profesionalism remarcabil, cu o gradarea fină a tonurilor, o gestualitate încărcată şi liberă definesc poetica picturii artistei Carmen Mocanu. O pictură pe alocuri agitată, o pictură a mişcării, a zborului şi a căderii ce provine cert din explorarea subconştientului, şi nu din explorarea iraţionalului. Lucrările artistei Carmen Mocanu sunt adevărate “psihografii” sunt construcţii dinăuntru, aduse la nivelul realului.
Formele cu semnificaţii mulţiple sunt armonice, se trag una pe cealaltă la lumina, se îmbină şi destramă în construcţii ce amintesc, pe alocuri, de îmbinarea artei abstracte cu cea optică, creând o iluzie ce poartă privirea spre acel punct ce rezonează cu căutările noastre. Fără să recurgă la forme explicite, artista reuşeşte, cu o graţie extremă, să transforme comunicarea într-o eficientă seducţie afectivă.
O expoziţie care nu este uşor de înţeles, care nu se deschide precum o carte decât după ce pătrundem prin straturile simbolice, după ce asocierile cromatice se decantează şi după ce materia prinde o formă recognoscibilă pe reţină fiecăruia”, a spus criticul de artă Maria Bilasevschi
“În mintea mea sunt mereu gânduri. Ele dansează, vorbesc, plâng, iubesc, se bucură, sunt triste… E prea multă agitaţie în mintea mea. Că să pot face linişte, le dau voie să plece pe pânză. Fiecare eveniment al vieţii noastre are o formă, fiecare emoţie are o culoare. În final, tabloul vieţii noastre va fi asemeni experienţelor pe care le-am avut, sentimentelor pe care le-am trait”, a afirmat Carmen Mocanu, vorbind şi despre cea de-a doua sa pasiune, fotografia.
Vernisajul expoziţiei a fost completat cu un microrecital susţinut de elevii prof. Dumitru Jijie: Alexandrina Dăriescu, Miruna Grigoraş, Tudor Stancu, Daria Creţu.