Cu noi reguli și provocări, a început școala!

A început școala! Altfel, în condiții speciale, în plină pandemie de COVID-19, pe scenarii, cu bune cu rele, în condiții restrictive, fără festivisme, fără discursuri. Toate școlile s-au organizat cât de bine au putut, părinții și bunicii s-au bulucit la porțile instituțiilor școlare pentru că nu au mai fost lăsați să intre nici în clase, nici în curtea instituțiilor. Elevii au fost preluați de dascăli și, pe trasee bine stabilite, au fost direcționați spre sălile lor de curs. Peste tot la intrare s-a făcut triaj, peste tot s-a purtat mască și s-a luat temperatura. Peste tot, însă, organizarea școlilor a fost impecabilă. Distanțare fizică, mască pe față, bucuria revederii, circuite separate, dezinfectante la clasă, emoțiile inerente unui nou început. Chiar dacă a unui altfel de nou început.

La Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Vaslui învață peste 950 de elevi. Efortul făcut de conducerea școlii pentru a respecta toate măsurile impuse, a fost unul remarcabil.

”Sincer, am avut mari emoții mai ales în ceea ce îi privește pe cei mici, de la clasele pregătitoare. Am rămas impresionată de modul în care s-au comportat atât părinții cât și copiii: au stat cuminți în afara curții, s-a dus fiecare învățător, a strigat lista, copiii au respectat regulile, nu a plâns nimeni… Mai emoționați eram noi și părinții, care aveau lacrimi în ochi”, ne-a mărturisit prof. Greta Doina Ciubotaru, directorul  unității.

Potrivit acesteia, emoții nu au fost în ceea ce privește organizarea școlii pentru respectarea tuturor normelor impuse în perioada pandemiei. doar  foarte multă muncă și un efort colectiv al tuturor celor din școală.

”Noi suntem pe ”scenariul galben”, deci clasele primare și clasele a VIII-a cu prezență fizică la școală, iar clasele a V-a, a VI-a și a VII-a jumătate la școală, jumătate online. Am pus internet în toate sălile de clasă, laptop în fiecare sală, camere web în tavan, avem chiuvete în fiecare sală de clasă, săpun, dezinfectant și prosoape de hârtie. Am stabilit trasee de intrare și de ieșire în și din școală, în fiecare clasă,  la toalete. Avem șase căi de acces și, practic am împărțit școala în două, iar clasele a VIII-a le-am mutat în amfiteatru și în sala de sport. Oricum, noi suntem pregătiți și în situațiile în care apar cazuri de viroze, deschidem oricând calculatorul și predăm inclusiv online, chiar și pentru un copil sau doi care sunt nevoiți să stea acasă”, ne-a mai spus directoarea Școlii ”Ștefan cel Mare” Vaslui, care ne-a furnizat și imagini din incinta școlii.

Profesorii pun note fără să mai ceară acordul părinților, este interzisă înregistrarea cursurilor predate online, , iar părinții pot participa la ore cu elevii minori, acestea sunt câteva din regulile pentru școala online, publicate în Monitorul Oficial.

Elevii au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate.

Lucrurile nu au stat diferit nici la grădinițe: s-a mutat  mobilierul, s-au stabilit circuite, s-au asigurat dezinfectanți,  părinții nu au acces în incinte, iar triajul epidemiologic se face afară, la intrarea în clădire. Cel puțin așa se procedează la Grădinița nr 3 Vaslui.

”Noi am experimentat oarecum toate aceste măsuri încă din luna iulie, când am funcționat, e drept, cu o singură clasă de grădiniță. Din luna august am început pregătirile conform ultimelor cerințe și, în momentul de față, reușim să asigurăm securitatea copiilor la grădinițe, respectarea distanței fizice a copiilor. E greu cu cei foarte mici, care au venit prima dată la grădiniță. Numeric suntem foarte mulți, dar am găsit înțelegere și din partea părinților, avem și părinți care au renunțat să aducă copiii până când se va stabiliza situația. În rest, totul decurge normal…”, ne-a spus prof. Cristina Lefter, directorul Grădiniței nr 3 Vaslui.