Concediu medical și indemnizație pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză
Legislația în domeniul sănătății publice a mai făcut un pas către îmbunătățirea condițiilor de viață pentru pacienții din Romȃnia care se confruntă cu o boală transmisibilă, cu impact major asupra sănătății.
Astfel, ca urmare a unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților, toate persoanele diagnosticate cu tuberculoză vor beneficia, până la vindecare, de concediu şi de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă.
Este vorba despre bolnavii care sunt asigurați în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate, cărora li se acordă tratament gratuit, servicii gratuite de consiliere şi de suport psihosocial, în funcţie de forma de boală, medicamentele necesare fiind eliberate prin farmacii cu circuit închis.
Pe lȃngă îngrijirile medicale, aceste persoane au nevoie și de o perioadă îndelungată de recuperare, iar, în forma în care a fost adoptat, proiectul de lege pe această temă prevede dreptul la concediu medical însoțit de indemnizaţie, fără condiţii de stagiu de cotizare, măsuri care nu doar că vin în sprijinul bolnavilor de tuberculoză, dar și limitează riscul de transmitere a acestei boli.
De asemenea, proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților obligă toţi furnizorii de servicii medicale să ia măsurile necesare pentru a depista semnele şi simptomele îmbolnăvirii de tuberculoză la pacienţii care se prezintă la consultaţie şi să raporteze cazurile suspecte la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, pentru stabilirea diagnosticului.
Dincolo de prevederile legale, e important să conștientizăm cu toții că principala modalitate de prevenire a tuberculozei rămȃne diagnosticarea cȃt mai precoce a cazurilor de boală existente și tratarea lor eficientă, mai ales că această boală este strȃns legată de condițiile economice și sociale precare.