Cinci copii și o bătrână au ajuns la spital în urma unor accidente de căruță

Șase persoane au ajuns la spital în urma a două evenimente rutiere în care  au fost implicați căruțași. Cinci dintre acestea au vârste de până la 18 ani. 

În data de 2 septembrie , pe raza județului Vaslui au avut loc două evenimente rutiere în care au fost implicate vehicule cu tracțiune animală.

În primul caz, un tânăr de  18 ani, din localitatea Budu Cantemir, comuna Stănilești, se deplasa cu o șaretă pe un drum săteasc, din localitatea Chersăcosu. În dreptul școlii din localitatea, a acroșat un autoturism parcat pe partea dreaptă, a intrat pe contrasens, după care s-a răsturnat. În atelajul cu tracţiune animală se mai aflau patru minori, cu vârste cuprinse între 6 luni și 16 ani, rude cu cel care conducea șareta. Toate cele cinci persoane care se aflau în șaretă au fost transportate la spital din municipiul Huși.

În urma investigațiilor efectuate, trei dintre victime au fost transferate la Spitalul de Pediatrie din Iași, tânărul de 18 ani a fost transferat la Spitalul Județean Vaslui, iar o minoră în vârstă de 4 ani a rămas internată la spitalul din municipiul Huși.

Atât conducătorul autoturismului acroșat, cât și căruţaşul  au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

În cursul aceleași zile, polițiștii au fost sesizați de producerea unui alt eveniment rutier ce a avut loc pe raza localității Măscurei, comuna Pogana unde a fost implicat tot un vehicul cu tracțiune animală.

În timp ce un tânăr de 18 ani, conducea căruța pe un drum satesc din satul Măscurei, având direcția de deplasare Măscurei – Bogești. Datorită neatenției în conducere, a surprins și accidentat o femeie în vârstă de 89 de ani, ce se deplasa pe mijlocul drumului, neregulamentar. După accident, femeia a fost transportată la Spitalul de Urgență din municipiul Bârlad. În urma investigațiilor medicale, victima a rămas internată.
Căruțașul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.

Potrivit reprezentanților poliției, de cele mai multe ori  evenimentele în care au fost implicaţi cei care conduc  vehicule cu tracţiune animală au fost comise din vina căruţaşilor care nu au respectat normele rutiere. Totodată, au avut loc şi datorită neatenţiei în conducere atunci când se deplasează pe terenuri cu denivelări sau în pantă, pentru că nu stăpânesc animalele care tractează aceste vehicule şi nu le cunosc reacţiile.

Atât conducătorii cât şi pasagerii acestor vehicule trebuie să fie conştienţi că posibilitatea căderii în timpul mersului este foarte mare şi urmările pot fi  dramatice deoarece căruţele nu sunt prevăzute cu sisteme de siguranţă.

”Reamintim faptul că legislaţia rutieră reglementează normele rutiere obligatorii pentru conducătorii vehiculelor cu tracţiune animală astfel încât, prin prezenţa acestora pe drumurile publice, să nu fie periclitată siguranţa circulaţiei.

Conducătorii acestui tip de vehicule sunt obligaţi să conducă animalele astfel încât să nu constituie un pericol pentru ei şi ceilalţi participanţi la traficul rutier, implicit aceasta presupune a nu se folosi pentru tracţiune pe drumurile publice animale care au comportamentul agresiv atunci când în apropierea lor circulă alte autovehicule!”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vaslui.

Pentru apărarea vieţii şi integrităţii corporale a celor care folosesc vehicule cu tracţiune animală şi a tuturor participanţilor la trafic, poliţiştii  atrag atenţia din nou privind necesitatea respectării cu stricteţe a normelor rutiere specifice căruţelor! 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.