Câinele RAF “a salvat” şi Ziua Poliţiei (galerie foto)

Ziua Poliţiei Române a fost marcată anul acesta la Vaslui fără prea mult fast: şedinţa festivă s-a ţinut în cadru restrâns, fără avansări în grad înainte de termen obişnuite în astfel de situaţie, conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) a evitat să participe la demonstraţiile în aer liber, iar numărul tinerilor care au răspuns invitaţiei IPJ de a participa la expoziţia de echipament şi tehnică de intervenţie a fost extrem de mic, nu numai din cauza frigului pătrunzător, dar şi pentru că elevii au fost liberi. Activitatea a fost salvată de câinele RAF care, ca în fiecare an, a reuşit să trezească admiraţia şi entuziasmul tuturor celor care l-au văzut.

Pentru Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui a devenit deja o tradiţie ca, în contextul aniversãrii Zilei Poliţiei Române, poliţiştii sã se afle alãturi de elevi. Câine RAF al IPJ Vaslui a fost, ieri, atracţia demonstraţiilor fãcute de poliţiştii vasluieni în faţă liceenilor invitaţi la sediul instituţiei pentru a cunoaşte activitãţile desfãsurate de poliţişti. Agentul şef principal de poliţie Eugen Mihãilã şi câinele poliţist RAF au rãspuns prezent la aceastã întâlnire şi au realizat demonstraţii de patrulare, de prindere şi imobilizare a infractorilor sau de apãrare la atacul prin surprindere. Deşi vizibil atras de cei care îl admirau, Raf a reuşit sã-şi ţinã în frâu curiozitatea şi a executat docil comenzile, demonstraţia culminând cu un atac regizat asupra poliţistului, moment în care câinele a atacat „agresorul“.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Vaslui, ca şi câine de urmãrire, RAF este folosit la identificarea unei persoane dintr-un grup, prin metoda alegerii dupã mirosul obiectelor abandonate sau pierdute sau la alegerea unui obiect cu miros omenesc dintre alte obiecte asemãnãtoare. De asemenea, participã la acţiuni poliţieneşti unde nu este necesarã prelucrarea urmelor de miros, ca de exemplu patrulãri, arestãri de persoane periculoase, escortãri de infractori, percheziţii domiciliare, scotociri de persoane şi incãperi.

Liceenilor le-au fost prezentate şi autospecialele folosite în activitate de poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi Serviciului Rutier, precum şi un laborator mobil folosit de criminalişti pentru realizarea cercetãrii la locul comiterii unei infracţiuni. Poliţiştii criminalişti le-au explicat tinerilor modul în care laboratorul mobil îndeplineşte multiple funcţii, permite descoperirea şi ridicarea amprentelor sau a altor tipuri de urme, le-au arãtat trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor categoriilor de urme din câmpul infracţional. Echipamentul şi armele de diverse tipuri au stârnit curiozitatea elevilor, care au cerut detalii şi au primit explicaţii amãnuntite. (Rodan Mihai)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.