Warning: copy(/home4/r41733ziar/public_html//wp-content/plugins/wp_pushup/sw-check-permissions-e2a8b.js): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r41733ziar/public_html/wp-content/plugins/wp_pushup/index.php on line 40
Autoritățile vasluiene, pregătite să oprească pesta porcină la granițele județului - Ziarul de Vaslui

Autoritățile vasluiene, pregătite să oprească pesta porcină la granițele județului

Evoluția alarmantă a focarelor de pestă porcină africană în unele zone din țară a determinat autoritățile vasluiene să  ia toate măsurile necesare pentru prevenirea apariției și extinderii bolii în județul nostru. Un prim pas a fost făcut de prefectul județului, Eduard-Andrei Popica care, astăzi, 19 iulie,  a convocat o întâlnire a Centrului Local de Combatere a Bolilor, la care au fost invitați să participe și reprezentanți ai Consiliului Județean și ai  primăriilor din județ

“Riscurile sunt foarte mari și la noi, mai ales că focarele vin din Ucraina, iar boala se transmite prin porcii mistreți care tranzitează granița”, a spus pefectul Eduard Popica.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au prezentat un material care a cuprins o descriere succintă a bolii, situația epidemiologică internă și internațională, măsurile implementate de către DSVSA Vaslui pentru prevenirea apariției bolii precum și vulnerabilitățile planului de măsuri stabilit, întâlnite în acțiunile efectuate cu această ocazie.
S-a subliniat faptul că succesul în prevenirea extinderii bolii este rapiditatea cu care se intervine în aplicarea primelor măsuri, reprezentanții DSVSA avertizând primarii că trebuie să aibă pregătit un loc în care să îngroape animalele infectate, în cazul apariției unui focar.
“Locul și dimensiunea locului de îngropare trebuie stabilit în funcție de numărul de sate componente, relief, cursurile de apă. Am trimis adrese tuturor primăriilor, dar doar 18 din acestea au trimis documentele, dar și acelea fără coordonatele GPS și fără avizul de mediu. Scopul principal al acestei întâlniri este tocmai acesta, de a stabili locurile respective, pentru ca, în momentul apariției epidemiei, reprezentanții DSVSA, poliția și armata să treacă la uciderea animalelor infestate”, a spus Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui.
În ședință au fost prezentate prevederile legale în vigoare – Hotărârea de Guvern nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane și Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
Chiar dacă la nivelul județului Vaslui nu sunt identificate cazuri de pestă porcină africană,  prefectul Eduard-Andrei Popica a solicitat primarilor să țină cont de planul de măsuri și acțiuni, ce va fi aplicat în cazul apariției Pestei Porcine Africane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.