Atenție! Pestă porcină africană la graniţa cu Ucraina

Pesta porcină ameninţă din nou judeţele din nord-estul ţării. Toate târgurile şi expoziţiile de animale din zonă au fost închise pe perioadă nedeterminată, iar la frontieră au fost intensificate controalele.

Un focar de pestă porcină africana la porcii domestici a fost confirmat în Ucraina, într-o zonă foarte apropiată de România şi  Republica Moldova. Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie. Pentru a apăra porcii de această boală, Autoritatea sanitară veterinară recomandă fermierilor să nu intre cu încălţămintea şi hainele de  pe stradă în adăposturile unde cresc porcii.

Animalele trebuie crescute doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici. Focare de pestă porcină au mai fost identificate anii trecuţi şi  în Italia, Letonia şi Polonia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.