Alte razii pe șosele, alți șoferi băuți, vitezomani și fără permis!

Zilele trecute, peste 20 de polițiști din structurile de poliție rutieră ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat, pe raza județului Vaslui, pentru creșterea siguranței traficului rutier pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților au fost verificate peste 220 de vehicule și legitimate peste 270 de persoane. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 167 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 143.050 lei. Dintre acestea, un număr de 141 au fost aplicate pentru încălcările ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). Cele mai numeroase abateri au fost cele privind nerespectarea regimului legal de viteză (127).

De asemenea, au fost reținute 30 de permise de conducere (toate pentrru nerespectarea regimului legal de viteză) și retras 1 certificat de înmatriculare (lipsă Inspecție Tehnică Periodică).

*

În ziua de 12 aprilie, ora 13:10, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Mihail Kogălniceanu, din Negrești, județul Vaslui, au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, al cărui conducător se afla sub influența băuturilor alcoolice. În timp ce acesta conducea autoturismul din direcția Roman spre Vaslui, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a pătruns pe contrasens ulterior intrând în coliziune cu o grămadă de balast.

Bărbatul în vârstă de 61 de ani, din orașul Negrești, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”, faptă  prevăzută și pedepsită de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.

**

În aceeași zi, la ora 15:20, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe un drum sătesc de pe raza localității Perieni,  județul Vaslui, au depistat un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, ăl cărui conducător, un bărbat de 19 ani, din Perieni, nu a dat curs indicațiilor polițiștilor. Împreună cu alți doi pasageri (doi tineri cu vârste de 16 și 18 ani), acesta a încercat să fugă de la fața locului, intrând într-o lizieră. Polițiștii au folosit tehnica acustică de pe autospecială și au reușit să-i determine să revină la autoturism, constatând astfel faptul că șoferul se afla sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 19 de ani, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”, faptă  prevăzută și pedepsită de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.

Totodată, față de cei 4 tineri a fost luată măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute de ordonanțele militare. De asemenea, conducătorul autoturismului a fost sancționat contravențional și pentru lipsa asigurării de răspundere civilă auto, precum și pentru că inspecția tehnică periodică era expirată.

***

În ziua 13 aprilie, ora 17:20, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Mihail Kogălniceanu, din orașul Negrești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate, condus de un bărbat de 21 de ani, din Băcești, județul Vaslui. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul avea dreptul de a conduce suspendat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă  prevăzută și pedepsită de art. 335 din Codul Penal.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

 Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.