„Alege să fii corect!”

„Alege să fii corect!” este o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la adoptarea unei conduite corecte pe parcursul desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

Informarea şi conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei pe durata desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din acest an, reprezintă o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne, sens în care, la nivelul instituţiei a fost realizată o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi a mitei electorale, sub sloganul „Alege să fii corect”.

În scopul promovării campaniei de informare, a fost realizat un spot audio-video, afișe și pliante, conţinând mesajul campaniei şi informaţii referitoare la sancţiunile prevăzute de legislaţia electorală.

Pentru promovarea mesajului campaniei, pe raza județului Vaslui au fost postate afişe în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate din partea publicului larg.

De asemenea, la nivelul judeţului Vaslui, în cadrul unor acţiuni ale poliţiştilor de proximitate, jandarmilor, poliţiştilor de frontieră, lucrătorilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi specialiştilor în prevenire, au fost distribuite cetățenilor flyere cu mesajul campaniei. Oamenii legii au discutat cu cetăţenii şi le-au adus la cunoştinţă informaţii privind legislaţia electorală, sancţiunile prevăzute pentru încălcarea acesteia, precum şi modalitatea de sesizare a unor nereguli.

11 Decembrie – Alegeri Parlamentare

 • Poți vota între orele 7.00 și 21.00
 • Fiecare alegător va primi două buletine de vot:
  • pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților;
  • pentru alegerea membrilor Senatului.
 • În toate secțiile de votare va fi utilizat Sistemul Informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

           Am drept de vot?

Da, dacă ai 18 ani împliniți și nu ți-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

          Unde votez?

La secția de votare la care ești arondat sau, dacă te afli în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară.

          Cum pot vota?

Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

LEGEA INTERZICE:

 • Să introduci în urnă mai multe buletine de vot decât ai dreptul;
 • Să votezi fără drept sau de mai multe ori;
 • Să oferi bani, bunuri ori alte foloase pentru a determina un alegător să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați;
 • Să continui propaganda electorală după încheierea campaniei;
 • Să sfătuiești alegătorii, în ziua votării, la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați;
 • Fotografierea sau filmarea buletinului de vot;
 • Distrugerea materialelor electorale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.