Admisă la universităţi “de top” din lume, Victoria Ecaterina Moraru a ales teatrul

Proaspăt admisă, în fruntea listei, la Universitatea Natională de Artă Teatrală si Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” Bucureşti, dar şi la New York University, la cinci facultăti de top din Marea Britanie, dar şi la Academia de Studii Economice Bucureşti, secţia engleză, vasluianca Victoria Ecaterina Moraru îşi doreşte nu numai o carieră strălucită ca actor de film, ci şi să reprezinte cu cinste oraşul oraşul în care a crescut.  Absolventă a profilului matematică-informatică, din cadrul Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, dar pasionată de teatru de când era la grădiniţă, tânăra cu alură de manechin, a ales “matematica sufletului”.  “M-am convins că asta este ceea ce vreau să fac în viaţă, când am participat la proiectul  “Scrie despre tine”, iniţiat de CJCPCT Vaslui şi coordonat de actorii Sorin Poamă şi Vera Ion. Atunci mi-am dat seama că asta mă stimulează foarte mult din punct de vedere intelectual şi că nu există un al domeniu care ar putea să o facă mai mult”, îşi justifică Victoria alegerea.

 

Pe Victoria am cunoscut-o în urmă cu un an, în cadrul unei acţiuni caritabile. Tânăra înaltă, delicată, cu zâmbet frumos şi cu privirea deschisă, venise încărcată cu pachete pentru “bunicii” de la azilul din Huşi. Am reîntâlnit-o în cadrul altor manifestări caritabile şi am descoperit-o, cu bucurie şi uimire, ca unul dintre tinerii care, sub aspectul fragil, ascund o forţă interioară uimitoare, demnă de apreciat. De apreciat au fost întodeauna şi rezultatele ei şcolare, reflectate în lista universităţilor care au acceptat-o ca studentă. “O afinitate pentru scenă am avut dintodeauna. Primul meu contact cu publicul a fost la grădiniţă. Prima dată mi s-a spus că sunt talentată la Iaşi, unde am participat la un concurs şi am spus un monolog, “Piticul de ciocolată”. Primul premiu a fost în Republica Moldova, cînd eram în şcoala gimnazială. De-a lungul timpului am participat la mai multe workshop-uri organizate la Biblioteca Judeţeană, am făcut parte din trupa de teatru a Liceului Mihail Kogălniceanu, cu care am câştigat câteva premii importante şi am participat la proiectul “Scrie despre tine”, iniţiat de actorii Sorin Poamă şi Vera Ion, derulat la Vaslui la iniţiativa Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui. La teatru, secţia “actorie”, m-am decis să dau abia în a doua jumătate a clasei a XII-a, spre disperarea părinţilor (ambii cadre didactice-n.r.) şi spre uimirea profesorilor mei. În cele din urmă, părinţii mei s-au obişnuit cu ideea, au fost mândri de reuşita mea şi chiar se bucură că nu mai plec din ţară. Eu mi-am dat seama că asta e ceea ce mă stimulează din punct de vedere intelectual, şi că nu există un al domeniu care ar putea să o facă mai mult”,  zâmbeşte Victoria.

Deşi pentru admiterea la UNATC s-a pregătit doar o lună de zile, cu o tânără actriţă de 25 ani, a reuşit să facă faţă concurenţei. Astfel, din cei 205 de înscrişi pentru cele 46 de locuri bugetate, Victoria Moraru a fost admisă (cu a patra medie) în fruntea listei. Iar probele nu au fost deloc uşoare: s-au defăşurat pe parcursul a două săptămâni şi au cuprins o probă eliminatorie de audiţie, o probă scrisă ce avea la bază o bibliografie, tot eliminatorie şi, după patru zile de ateliere, examenul final, care a constat în prezentarea unui monolog în cea mai mare sală de la UNATC.

De reuşita tinerei se bucură şi reprezentanţii CJCPCT Vaslui. “Victoria e o dovadă a faptului că proiectul nostru, acela de a stimula tinerii din Vaslui, funcţionează. Am spus încă de la început că, dacă un singur absolvent de liceu din Vaslui va alege actoria după ce a participat la atelierul “Scrie despre tine”, pentru noi este o mare reuşită şi ne dă energia necesară să continuăm. Când se va deschide Centrul Cultural de la fosta Casă a Armatei, intenţionăm să invităm absolvenţii de actorie să monteze unul-două spectacole într-o stagiune. Victoria se alătură unui şir din ce în ce mai consistent de vasluieni actori. În afară de Sorin Poamă, îi veţi mai vedea, la Festivalul Umorului, pe Marian Olteanu, Vlad Gălăţianu, Simona Cuciureanu. Ne-am fi dorit ca Victoria să îşi prezinte monologul de la admitere şi pe scena de la Vaslui, din păcate în acea perioadă va fi prima ei săptămână de facultate, dar o aşteptăm cu drag la ediţiile următoare”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT.

În ceea ce o priveşte pe Victoria, aceasta ne-a mărturisit că ştie că o va aştepta un drum greu, dar şi că îşi doreşte foarte mult ca la sfârşitul facultăţii să facă o carieră în film. “Imi place Natalie Portman, iar dintre actorii romani, Francesca Leonte, iar dintre marii actori ai scenei româneşti, inegalabilul Toma Caragiu. Îmi doresc roluri diverse, pentru că mi se pare o mare provocare să poţi intra în pielea unor personaje complexe şi să le redai starile sufleteşti, emoţiile, în aşa fel încât publicul “să simtă” personajul. Visul meu este o recunoaştere internaţională, nu doar pentru mine, ci şi pentru acest oraş, pentru că îmi doresc să fiu un ambasador al Vasluiului, să pun oraşul pe harta Romaniei, a lumii, altfel decît s-a făcut până acum’, ne-a mai spus Victoria Ecaterina Moraru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.