A încetat din viață profesoara Brândușa Dobriță

Era suflet, și zâmbet, și iubire… Așa au cunoscut-o generații întregi de elevi, cărora le-a predat limba română cu dragoste, cu răbdare și pasiune.

”În sufletele noastre astăzi cerul s-a întunecat brusc. De acum, cu inima sfâșiată, vom privi prin fereastra amintirilor la profesorul de vocație și prietenul minunat, Dobriță Brândușa. Mentor iubit al atâtor generații pe care le-a inspirat să viseze, artist, Om cu majusculă și -a zidit destinul cu probitate și profesionalism la Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare” Vaslui. Noi, colegii, prietenii îi aducem pios omagiu de recunoștință și suntem alături de cei privilegiați să o fi cunoscut. Drum luminat în eternitate, Doamna Profesor!”- au scris colegii pe pagina de socializare a școlii.

Brânduşa Dobriţă s-a născut la 11 mai 1956, la Bălţaţi, judeţul Iaşi, într-o familie de învăţători. În 1968, la vârsta de numai 12 ani, a fost aleasă să joace rolul principal în filmul ”Baladă pentru Măriuca”, un film despre Maria Zaharia, eroina de la Mărăşeşti.

A absolvit Liceului „Mihai Eminescu”, apoi Facultatea de Filologie, ambele din Iaşi. În anul 1980 a fost repartizată la Şcoala generală nr. 5 din Vaslui, unde a fost profesat până la ieșirea la pensie, recunoscută fiind ca un cadru didactic de excepție, nu numai prin rezultatele obținute de cei care i-au fost elevi, ci și prin modestia și altruismul de care a dat dovadă, atât în relațiile cu colegii, cât și în cele cu elevii.  

Brânduşa Dobriţă a cochetat din tinereţe cu arta scrisului, dar a publicat mai târziu volumul de proză ”Viaţa mea, aşa cum a fost”, Vaslui, Editura Thalia, 2004, ”Teste cu poveste: pentru tezele cu subiect unic la limba şi literatura română”, 2008, și volumul de versuri ”Din dor de dor”, Editura StudIS, Iaşi, 2010.

Luptându-se de câțiva ani cu o boală nemiloasă, profesoara Dobriță Brândușa a pierdut lupta cu viața. Va rămâne veșnic în sufletul celor care au cunoscut-o ca un exemplu de dăruire, răbdare și înțelepciune.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

One thought on “A încetat din viață profesoara Brândușa Dobriță

Comentariile sunt închise.