16-22 septembrie: Săptămâna Europeană a Mobilității – „Fă mișcare. Rămâi sănătos”

În perioada 16 – 22 septembrie 2021 se desfăşoară la nivel european Săptămâna Europeană a Mobilităţii (European Mobility Week), celebrată în acest an cu tema „Siguranţă şi sănătate prin mobilitate durabilă” şi sloganul „Fă mișcare. Rămâi sănătos”. 

Săptămâna Europeană a Mobilității este campania emblematică de sensibilizare organizată de Comisia Europeană privind mobilitatea durabilă. Promovează schimbarea comportamentală în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente.

Deși îngrijorările legate de COVID-19 au reprezentat o preocupare majoră pentru agențiile de transport, oficialii administrativi, administrațiile regionale și întreprinderile private, programul SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII a înregistrat în anul 2020 al doilea cel mai mare număr de participanți – aproape  3 000 de orașe, din 53 de țări. În prezent, campania dorește să-i motiveze pe toți foștii și viitorii participanți să participe la cea de-a 20-a ediție a programului SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII. Oamenii sunt încurajați să-și mențină sănătatea fizică și mintală, explorând în același timp frumusețea orașului, a regiunii sau a țării în care locuiesc și respectând mediul și sănătatea celorlalți atunci când aleg un mijloc de transport.

Scopul campaniei  este de a mediatiza problemele legate de consecinţele actuale ale creşterii traficului rutier, în special în mediul urban precum: poluarea aerului, poluarea fonică, creşterea riscului de accidente rutiere,  oferind totodată alternative durabile  privind transportul ecologic. Prin acţiunile propuse pentru această perioadă dorim să facem cunoscute comunităţii noastre şi modalităţile prin care poate fi evitat sedentarismul cu efectele  sale negative asupra sănătăţii: boli cardio-vasculare,  accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat   tip 2,  obezitate, adresându-ne populaţiei pentru a adopta mersul pe jos sau cu bicicleta. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului cât şi sănătăţii personale.

În acest sens, APM Vaslui încurajează administraţiile publice locale, organizaţiile non-guvernamentale, unităţile de învăţământ, companiile şi entităţile private să celebreze evenimentul ecologic „Săptămâna Europeană a Mobilităţii” şi recomandă înscrierea acţiunilor întreprinse pe platforma oficială https://mobilityweek.eu/home/, unde pot candida la Premiile pentru Mobilitate Urbană Durabilă, acordate anual: Premiile din cadrul campaniei SĂPTĂMÂNA  EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII.

Înscrierile activităților pe platforma EMW au început!

Până la data prezentă, Municipiul Bârlad este una din cele 21 de municipalități care s-au înscris la acest eveniment. Primăria Municipiului Bârlad organizează în zilele de 17, 18 și 19 septembrie, în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui și ONG-uri locale cu profil sportiv, o serie de activități menite a marca Săptămâna Europeană a Mobilității. Astfel, sub egida „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”, copiii și tinerii din municipiul Bârlad pot participa la activitățile sportive organizate după următorul program:

  • 09 – STADION MUNICIPAL – ora 09.00: Turneul de fotbal „Select”, ediția I;
  • 09 – CARTIER „MIHAI EMINESCU” – ora 09.00: Concurs de ciclism pentru copii și tineret (ediția a III-a);
  • 09 – CENTRUL DE REVITALIZARE CORPORALĂ ȘI LOISIR – ora 10.00: Concurs de înot pentru copii și tineret (ediția I) – „Sănătate prin apă”;
  • 18 și 19.09 – CENTRUL CIVIC – ora 10.00: Târg sportiv – prezentarea ofertei sportive a organizațiilor și asociațiilor de profil din Bârlad;
  • 09 – GRĂDINA PUBLICĂ – ora 09.00: Crosul Copiilor (ediția I).

Deasemenea la nivelul județului Vaslui sunt organizate și alte activități menite să marcheze Săptămâna Europeană a Mobilității:

  • Centrul de Recuperare/Reabilitare pentru copii cu dizabilități Vaslui în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui, va organiza trasee aplicative pentru copii beneficiari ai centrului, precum și programe de hipoterapie și echitație, representând terapii cu nenumărate beneficii pentru copii cu dizabilități, fiind folosite ca metode importante de recuperare;
  • Centrul de Resurse Comunitare/Centrul de Tineret din cadrul Direcției de Asistență Socială Negrești se alătură acestui eveniment prin organizarea unor concursuri sportive, programe de activități sportive demonstrative în perioada 16-22 septembrie 2021;
  • Copii de la Așezământul Social “Sf. Iosif cel Milostiv Bârlad”, va desfășura un program zilnic de activități sportive în perioada 16-22.09.2021.

”Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui face apel către cetăţeni ca în perioada Săptămânii Europene a Mobilității (16-22 septembrie 2021), să opteze pentru mijloacele de transport alternative (biciclete, transportul în comun, mersul pe jos) pentru a contribui la reducerea poluării mediului înconjurător și îmbunătățirea calității vieții”, a precizat directorul executiv al instituâiei, ing Mihaela Budianu