11 cazuri confirmate de coronavirus în județ

Astăzi 03.04.2020, la nivelul judeţului Vaslui, conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, se află:

– în carantină instituţionalizată un număr de 261 persoane;
– 3240 persoane în izolare la domiciliu;
– 553 de persoane ieşite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore;
– 328 de persoane izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore;
– 0 persoane au ieşit din carantină în ultimele 24 de ore;
-48 de persoane carantinate în ultimele 24 de ore;
– 11 cazuri confirmate.

Poliţiştii vasluieni continuă să acţioneze integrat împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru impunerea normelor legale specifice stării de urgenţă, prin verificarea persoanelor şi societăţilor comerciale dar şi fluidizarea traficului rutier, precum şi prin escortarea autovehiculelor care tranzitează judeţul Vaslui cu persoane care părăsesc ţara sau urmează să intre în carantină.

De asemenea, patrule mixte de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale au intensificat activităţile pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanţele Militare.

În ultimele 24 de ore, 288 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui şi efective ale poliţiei locale au desfăşurat misiuni specifice în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii COVID- 19.

S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2.330 de persoane şi peste 870 locaţii de izolare/carantinare şi s-au efectuat 233 de verificări la societăţi comerciale/PFA.

Au fost aplicate 241 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 350.750 lei, 232 astfel de sancţiuni (în valoare de 330.250 lei) fiind aplicate persoanelor care nu au
respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Poliţiştii au dispus plasarea în carantină instituţionalizată, sub pază, pentru următoarele 14 zile, faţă de 4 persoane care nu au respectat măsura izolării. Faţă de acestea au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 17.500 lei.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus şi pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgenţă, în ultimele 24 de ore a executat 18 misiuni, a folosit 78 efective, s-au constatat 6 contravenţii pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei Militare nr. 3 / 2020 şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 1.800 lei.

O echipă de militari specialişti din cadrul Batalionului 202 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară – CBRN ( Intervenţie la dezastre) „General Gheorghe Teleman” din Municipiul Huşi, au început de astăzi o acţiune de dezinfecţie şi decontaminare în municipiul Suceava şi împrejurimi.

REAMINTIM faptul că a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanţa de urgenţă prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu şi regimului stării de urgenţă.

Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut şi au următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei.

Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Reamintim cetăţenilor că Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat platforma aici.gov.ro, unde se pot înregistra online documentele adresate instituţiilor publice. Platforma aici.gov.ro oferă, ca primă funcţionalitate, posibilitatea ca toate persoanele juridice din România să transmită către reprezentanţele judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM) cererea pentru solicitarea şomajului tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificată prin OUG nr. 32/2020. Şomajul
tehnic permite societăţilor private să solicite plata de la bugetul de stat a 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor angajaţilor respectivelor societăţi.

Aceasta serveşte drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituţiilor publice care nu au un sistem propriu de registratură online.

INFORMĂM cetăţenii să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. Apelaţi 112 doar în caz de urgenţă!

Românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Informaţii legate de COVID -19 puteţi primi şi la numărul de telefon – serviciu de permanenţă al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui – 0725.218.672.