Ziua Unirii Principatelor Române, marcată de autoritățile locale într-un cadru restrâns

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată de Consiliul Județean Vaslui și Primăria municipiului Vaslui printr-un spectacol organizat, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, la Centrul de Afaceri Vaslui.

Evenimentul a debutat cu alocuțiuni ale organizatorilor, care au evocat  momentul de la 24 ianuarie 1859.

”Lăsând la o parte multe dintre concepțiile noastre, oamenii din țările române dansau această horă a Unirii de multă vreme. Și nu dansau hora doar la nivelul suprastructurilor, la nivelul personalităților, ci și la nivelul acesta de bază, de la adunările ad-hoc până în rândurile clăcașilor. Trebuie să spunem că erau personalități care se opuneau unirii. Și oameni de rând care habar nu aveau de unire, dar forța gândului, originea, limba comună au făcut să fie depășite aceste neajunsuri și la 24 ianuarie s-a desăvârșit unirea celor două principate române. Toate aceste lucruri au fost făcute cu ajutorul celor mai mulți. Vorba proverbului:  unirea multora oricât ar fi de neînsemnați dă putere, din ierburi se împletește funia care leagă elefantul. Așa că trebuie să ne aducem permanent aminte de străduința înaintașilor noștri, pentru a reînnoda funia, cu care să stăpânim elefantul, care, de cele mai multe ori, încearcă să ne dezbine”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui. 

”Vasluiul s-a organizat de fiecare dată să cinstească marile evenimente. Dacă în 2020 ne-a lipsit ceva, ca reprezentant al autorității publice locale, vă spun cu toată inima că ne-a lipsit acea activitate intensă a municipiului nostru, când participam la foarte multe manifestări, când viața culturală a orașului nostru era una activă. Vreau să gândesc că anul 2021 va reveni la normal și vom relua o viață culturală firească, așa cum trebuie să fie în municipiul nostru. Debutăm anul acesta cu manifestarea dedicată lui 24 ianuarie. Sper ca pe viitor asemenea manifestări să se desfășoare în alte condiții și nutresc această speranță. Nu pot să nu vorbesc despre Unire, despre dorința celor două principate de a se uni, materializându-se la 1859, iar procesul a continuat până la 1 decembrie 1918, când s-a realizat Marea Unire”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui. 

Invitat de onoare al manifestării, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Universitatea „Al. I. Cuza”, a vorbit despre importanța istorică a momentului Unirii:  ”Exemplul românesc, care astăzi este discutat de foarte multă lume, din varii unghiuri, ar trebui să ne ducă cu gândul la o realitate și anume, aceea că în 1859 și în cei trei ani care au urmat până la recunoașterea de către puterile garante a unirii depline, a fost momentul fondator al statului național român. De aici trebuie să plecăm, fiindcă, în mod firesc, atunci românii au realizat un pas decisiv, un pas care ne-a pus pe harta Europei, acolo unde trebuie. A fost începutul primei noastre integrări europene. A fost deschiderea drumului către modernizare, prin occidentalizare. Toate acestea s-au întâmplat în cei 7 ani de domnie a celui care vine de pe aceste meleaguri ale Vasluiului, Alexandru Ioan Cuza”,

Manifestarea a continuat cu un spectacol folcloric, susținut de soliști ai Orchestrei ”Rapsodia Vasluiului”: Alina Mihaela Bulgaru, Bianca Moldovanu, Teodora Panainte, Raluca Radu, Ioana Stoleru, Lili Ciortan, George Forcos și, nu în ultimul rând, Silvia Ene.

În tradiționala Horă a Unirii s-au prins la final, doar soliștii care au urcat pe scenă,  în aplauzele celor prezenți în sală.