Deși nu avea permis și era beat, s-a urcat la volan și a făcut accident

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Negrești au reținut un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din comuna Ipatele, județul Iași, bănuit de comiterea unor infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

În noaptea de 9/10 decembrie 2023, ora 03.52, Poliția Orașului Negrești a fost sesizată, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că, în orașul Negrești, pe strada Nouă, s-a produs un eveniment rutier, fără victime omenești.

Deplasat în temeiul sesizării, un echipaj de poliție a depistat autoturismul implicat în evenimentul rutier, înmatriculat în județul Iași, stabilind că acesta ar fi acroșat un indicator rutier, după care, persoana aflată la volan ar fi abandonat vehiculul și ar fi părăsit zona, pe jos.

Procedând la accentuarea activității de patrulare pe traseul Negrești – Ipatele, polițiștii din Negrești au depistat, la limita dintre județele Vaslui și Iași, conducătorul autoturismului și au stabilit identitatea acestuia. În urma verificărilor efectuate, a reieșit că bărbatul de 32 de ani, din localitatea Cuza Vodă, comuna Ipatele, avea anulat dreptul de a conduce vehicule, din luna decembrie 2022, acesta fiind cercetat pentru comiterea unor infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”  .

Totodată, întrucât emana halenă alcoolică, bărbatul ce s-ar fi aflat la volanul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, pentru recoltarea de probe biologice, însă a refuzat recoltarea acestora. 

La data de 10 decembrie 2023, în baza probatoriului administrat, polițiștii din Negrești au reținut persoana bănuită, pe o perioadă de 24 ore. Ieri, 11 decembrie 2023, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, bărbatul a fost prezentat Judecătoriei Vaslui, instanța dispunând față de acesta măsura arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din Negrești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Extras din Codul Penal

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

  • Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevedere obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

Articolul  337

           Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Reamintim cetățenilor că,

Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.