O carte pe zi: ”Crăiasa Zăpezii”, de Hans Christian Andersen

”– Au! M-a lovit ceva în piept! Şi mi-a intrat ceva în ochi!

Fetiţa l-a luat de după gât, el tot clipea din ochi; dar în ochi nu se vedea nimic.

– Mi se pare că s-a dus, a spus el.

Dar nu se dusese nimic. Era un ciob mărunt din oglinda cea fermecată care schimonosea şi urâţea tot ce era frumos şi bun, iar tot ce era rău şi urât se oglindea în ea pe de-a-ntregul, aşa cum era, şi orice cusur ieşea la iveală. Bietului Karl îi intrase în inimă un ciob şi, în curând, inima lui avea să fie ca un bulgăre de gheaţă. Acuma nu-l mai durea, dar ciobul rămăsese în inimă.

– De ce plângi? a întrebat-o el pe fetiţă. Vai, ce urâtă eşti când plângi! N-am nimic, nu vezi? Phu! a strigat el deodată. Uite, trandafirul acela e mâncat de viermi şi celălalt de colo e strâmb şi boţit! Urâţi mai sunt trandafirii ăştia! Ca şi cutia în care stau!

Şi a dat cu piciorul în cutie şi a rupt un trandafir.”

Cartea recomandată astăzi redă una dintre cele mai frumoase povești din literatura pentru copii, într-o prezentare grafică de excepție, cu ilustrații realizate de ucraineanul Vladislav Yerko.

Povestea Crăiasa Zăpezii este una cu adevărat fantastică: Diavolul – un troll foarte răutăcios-  creează o oglindă magică, ce reflectă doar caracterul meschin al oamenilor. În încercarea de a duce oglinda în Rai, pentru a râde de îngeri, aceasta se sparge, iar bucățile ajung înapoi pe Pământ, în inimile oamenilor, ceea ce îi face să vadă doar ce este rău în alți semeni.

Crăiasa Zăpezii este o poveste fantastică bazată pe un simbolism universal, lupta clasică dintre Bine și Rău. Dincolo de asta, morala evidentă pentru copii a poveștii  Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen este aceea că este bine mereu să-ți ții prietenii buni aproape și să fii atent la necunoscuți.

Crăiasa Zăpezii, de Hans Christian Andersen, una dintre cele mai lungi povești, cuprinzând șapte povestiri,  este considerate și una dintre cele mai reușite scrieri ale sale.

 Crăiasa Zăpezii își găsește ecouri și în prezent, stând la baza unor filme de mare succes precum “Frozen” de la Disney, care urmărește în parte același scenariu.

•        Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui . Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii.