Polițiștii de frontieră pregătiți pentru afluxul de călători din perioada Sărbătorilor de Iarnă

Sărbătorile de iarnă readuc în țară mulți dintre cetățenii români aflați în străinătate, pentru a-și petrece aceste zile împreună cu familia și rudele, dar și cetățeni străini care doresc să-și petreacă zilele de vacanță în România.\

Ca în fiecare an, în luna decembrie, în punctele de trecere a frontierei, se prefigurează o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport, sens în care, pentru evitarea aglomerărilor, Poliția de Frontieră Română a dispus toate măsurile aflate în competență pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control eficient, operativ și civilizat.

Astfel, s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și de creștere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configurației acestora.

Recomandări

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliția de Frontieră Română recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

În condițiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria și R Moldova, reamintim punctele de frontieră existente la aceste granițe:

Pe frontiera româno-ungară:

* Pe raza jud. Timiș:

P.T.F. Cenad — Kiszombor;

* Pe raza jud. Arad:

P.T.F. Nădlac — Nagylak

P.T.F. Nădlac II — Csanadpalota

P.T.F. Turnu — Batonnya;

P.T.F. Vărșand — Gyula

Pe raza jud. Bihor:

P.T.F. Salonta — Mehkerek;

P.T.F. Borș — Artand;

P.T.F. Valea lui Mihai — Nyirabrany;

P.T.F. Săcuieni — Letavertes

Pe raza jud. Satu Mare:

P.T.F. Urziceni — Vallaj;

P.T.F. Petea — Csengersima.

Pe frontiera româno-bulgară:

Pe raza jud. Giurgiu:

P.T.F. Giurgiu—Ruse;

Pe raza jud. Constanța:

P.T.F. Vama Veche;

P.T.F. Ostrov — Silistra;

P.T.F. Negru Vodă — Kardam

Pe raza jud. Dolj:

P.T.F. Bechet — Orjahovo;

P.T.F. Calafat — Vidin.

Pe frontiera româno-moldoveană:

Pe raza jud. Galați:

P.T.F. Oancea — Cahul

P.T.F. Galați — Giurgiulești

Pe raza jud. Vaslui:

P.T.F. Albița — Leușeni

Pe raza jud. Iași:

P.T.F. Sculeni — Sculeni

Pe raza jud. Botoșani:

P.T.F. Rădăuți — Prut-Lipcani

P.T.F. Stânca-Costești

Statistică

De exemplu în luna decembrie 2014, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.980.000 de persoane, din care 2.505.000 aparținând cetățenilor U.E. Dintre acestea, aproximativ 1.610.000 treceri au fost pe sensul de intrare în țară (1.374.000 cetățeni U.E. și 236.000 cetățeni non — U.E.).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul țării și cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut granița, în ultima lună a anului trecut, peste 1.400.000 persoane. De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat și prin punctele de trecere aeroportuare, aproximativ 590.000 persoane.

Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2014, a fost granița româno-moldoveană, cu 370.000 treceri persoane, urmată de frontiera cu Bulgaria (270.000).

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că, începând cu luna noiembrie a.c., Poliția de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituții care au atribuții în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetățenilor din state membre UE și non-UE care tranzitează frontieră, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, în conformitate cu prevederile legislației interne și internaționale.

Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activități ce reprezintă o amenințare reală la adresa securității interne și externe.

În acest sens, apelăm la înțelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă și precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare.

Poliția de Frontieră a pus la dispoziția participanților la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către polițiștii de frontieră care vor acționa în consecință, legal, de la caz la caz.

Informații privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliției de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.

Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.