O carte pe zi: ”Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle

”Cînd partenerul are un comportament inconștient, abandonați orice critică. Critica înseamnă fie confundarea comportamentului inconștient al unei persoane cu persoana respectivă, fie proiectarea propriei inconștiențe asupra altuia și confundarea ei cu acea persoană. Abandonarea criticilor nu înseamnă că nu recunoașteți disfuncția și inconștiența atunci când o vedeți. (…)

Învățați să exprimați ce simțiți fără să învinovățiți. Învățați să vă ascultați partenerul în mod deschis, nedefensiv.  Acordeați-i spațiu pentru a se putea exprima. Fiți prezent. Acuzarea, apărarea, atacul – toate aceste tipare, care sunt făcute să întărească sau să protejeze sinele fals ori să satisfacă nevoile acestuia, vor fi inutile. Să acorzi spațiu altora – și ție însuți- este un lucru vital. Iubirea nu poate înflori fără el. (…)

O femeie poate fi pusă în dificultate de un partener indiferent sau apatic, cu care nu poate comunca și care trăiește aproape în întregime la nivel mental. Ea va fi afectată de incapacitatea lui de a o auzi, de a-i acorda atenție și spațiu, care e cauzată de lipsa lui de prezență.  Absența iubirii în relație, care de obicei este percepută mai acut de femeie decât de bărbat, va declanșa trezirea durerii la femeie, ea își va ataca partenerul, îl va învinovăți, critica, îi va arăta că greșește. Lucru care, la rîndul său, devine o dificultate pentru el.  Pentru a se apăra de atacul femeii, pe care îl consideră total nejustificat, el va deveni și mai profund înrădăcinat în pozițiile sale mentale, pe măsură de ce se justifică, se apără sau contraatacă și mai mult”

”Puterea prezentului”, cartea scrisă de Eckhart Tolle, este un ghid despre cunoaștere. Dacă esti pasionat de psihologie sau dacă, pur și simplu, ești într-un punct al vieții tale care necesită o schimbare, atunci această carte iti va fi cu sigurantă un ghid extraordinar, care te va ajuta să îți atingi toate obiectivele la care visezi.

Autorul tratează teme precum conflictul dintre minte și emoție pe care îl resimțim cu toții la un moment dat în viața noastră, iar sfatul autorului în ceea este să dai atenție și să îți asculți emoțiile, singurele care reflectă adevărul.   

Cartea ”Puterea prezentului” explică și importanța obiceiului de a trăi în prezent, de nu trăi viața în regretele trecutului sau fanteziile viitorului, oferă chiar strategii și sfaturi despre cum să faceți astfel.

Indiferent cât de reticent sau pesimist eăti, până la finalul cărții îți vei schimba  gândirea, dar și perspectiva asupra vieții.     

Una peste alta, carte care nu trebuie ratată de cititorii care își doresc să pornească pe drumul dezvoltării personale și să își găsească liniștea, fericirea și împlinirea. 

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene