O carte pe zi: ”Omul de zăpadă”, de Michael Morpurgo

„ Începu să alerge – mai încet la început, pe urmă din ce în ce mai repede și mai repede. Alergau atât de repede, încât își luaseră zborul. Picioarele lui alergau prin aer! Zburau (…) 

James privi în sus și văzu că pe tot cuprinsul văii aterizau oameni de zăpadă. La fel ca omul lui, majoritatea nu se pricepeau foarte bine la asta.  Săltau și țopăiau și se rostogoleau și se dădeau de-a berbeleacul prin zăpadă. Dar până la urmă, toți se ajutau unul pe altul să se ridice, se salutau și râdeau cu voce tare, veseli cu toții, din câte vedea James, să se afle acasă. (…)Familia mea, James. Toți te plac, zise el. Știam c-așa o să fie.

– Familia mea, James. Toți te plac, zise el. Știam c-așa o să fie.

– Ai o familie foarte, foarte, foarte, foarte mare Omule de Zăpadă, zise James, oarecum neliniștit în privința atenției, orișicât de binevoitoare, care i se acorda”

Omul de zăpadă al lui Raymond Briggs, o carte de benzi desenate, a fost timp de patruzeci de ani povestea preferată în perioada sărbătorilor. Minunat reimaginată și rescrisă de Michael Morpurgo, un maestru al poveștilor, această carte face ca povestea lui Briggs să devină realitate.

 Loial primei povestiri, dar cu elemente proaspete, autorul oferă o poveste atemporală, proaspăt făcută, dar cu aceeași magie în inimă. Tema principală e prietenia înduioșătoare dintre un copil și un om de zăpadă.

„M-am așezat așa cum a făcut Raymond în urmă cu toți acești ani și am experimentat povestea pe care a inventat-o ​​din nimic. O poveste care se simte pur și simplu, despre un copil care se simte foarte singur pe lume și care își inventează un prieten , și are această aventură extraordinară cu acest prieten, imaginar sau nu”, a mărturisit autorul.

Numai bună de citit în serile lungi și friguroase de iarnă,  ca prefață a magiei adusă de Sărbătorile de Crăciun. De citit alături de cartea ilustrată (pe care o găsiți tot la Bibliotecă) și de film.

          Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui

 Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene.