O carte pe zi: ”Cutia Neagră”, de Amos Oz
„Apropo de Sommo ăsta, ai fi crezut că nevastă-ta cea irezistibilă, după ce a verificat personal fiecare al cincilea bărbat din Ierusalim, şi-o fi ales vreun Gregory Peck, însă iată că domnul Sommo începe (ca noi toţi) de la podea, dar se opreşte brusc după vreun metru şaizeci. Adică, mai scund decât ea cu cel puţin un cap. L-o fi cumpărat cu reducere, la metru.
Iar acest Napoleon Bonaparte african îşi face apariţia în biroul meu în pantaloni de gabardină, cu un sacou în carouri puţin cam mare pentru el, proaspăt tuns şi bărbierit, puţind a aftershave radioactiv, purtând nişte ochelari fini cu ramă de aur, un ceas cu brăţară din aur, şi o cravată roşu cu verde, prinsă cu un ac tot din aur, iar pe cap – ca să evite orice neînţelegere posibilă – o kippa micuţă.
Acest gentleman e departe de a fi un tâmpit, în special când vine vorba de bani sau de a trezi remuşcări şi a face aluzii capabile să străpungă până şi o platoşă de oţel, în legătură cu tot felul de rude plasate în poziţii strategice la primărie, la poliţie, în partidul lui, chiar şi la fisc. Pot să te asigur, dragă Alex, că într-o bună zi ai să-l vezi pe Sommo ăsta în Kneset, bombardându-ne de acolo cu rafale mortale de patriotism, vizându-i pe cei cu suflet nobil, ca noi. N-ar fi mai bine deci să te fereşti de el, în loc să-l finanţezi?”.
Opera lui Amos Oz este tradusa in peste patruzeci de limbi. Romanul Cutia neagra a fost distins in Franta, in 1988, cu Premiul Femina Etranger.
Plasandu-si romanul epistolar intr-o societate israeliana aflata in continua transformare, in anii ’70 ai secolului trecut, Oz il populeaza cu personaje pitoresti si eterogene: tineri hippie, locuitori traditionalisti ai kibbutzurilor, fanatici religiosi, extremisti, ale caror portrete sunt creionate cu umor si inteligenta.
Toate scrisorile din care este alcatuita Cutia neagra spun insa, direct sau indirect, povestea Ilanei Brandshteter, o femeie captiva in spatiul sufocant dintre o iubire imposibila, distructiva pentru fostul ei sot, Alexander Ghideon, un reputat om de stiinta israelian stabilit in strainatate, si o casnicie stabila, lipsita de pasiune cu un tanar sters, Michel Sommo. Intriga si personajele romanului graviteaza in jurul Ilanei si al lui Alex, tesand legatura dintre ei si ajutand la descifrarea cutiei negre a povestii lor de dragoste, aflate acum la un pas de un sfarsit tragic.
AMOS OZ (1939-2018) este cel mai important prozator si eseist israelian. S-a nascut la Ierusalim, parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia. La 15 ani se stabileste in kibbutzul Hulda.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene