O carte pe zi: „Acolo unde cântă racii”, de Delia Owens

”(…) Era prea târziu ca să mai fugă.

Vocile se auziră mai tare.

-Acu’ venim, Fata Mlaștinii!

-Hei, eș’ acolo? Don’șoara Verigă Lipsă!

-Arată-ne colții! Să-ți vedem mușchiu de mlaștină!

Hohote de râs.

Kya se ghemuise lângă peretele verandei, în vreme ce pașii se apropiau. Flăcăruile se zbuciumau nebunește, apoi se stinseră toate și cinci băieți, de treisprezece ori paisprezece ani străbătură curtea în fugă. Fără să mai scoată o vorbă. Grupul se apropie în fugă de verandă și fiecare izbi ușa cu palma, scoțând sunete ca niște plescăituri.

Fiecare lovitură era ca o împunsătură în inima curcii.

Lipită de perete, Kya simțise nevoia să se smiorcăie, însă își ținu răsuflarea…”

Astăzi vă recomand o carte de 5 stele! Captivantă încă de la primele pagini,  povestea vă va surprinde, vă va emoționa și vă va captiva în egală măsură. Pentru că vorbim despre poveste care te face sa îți reconsideri prioritățile și valorile, cu un final surprinzător și tulburător.

Kya e o fetiță care a crescut într-o casă aflată undeva în mlaștină, într-un loc idilic, dar în sălbăticie. Numai că familia ei are probleme: tatăl e alcoolic, iar mama e victima violenței domestice.

Într-o zi, după o ceartă de proporții, mama își face bagajele și își părăsește familia. Viața cu un tată alcoolic devine greu de suportat, așa că și frații și surorile lui Kya pleacă, unul câte unul.

Ea e cea mai mică, nu are unde să se ducă. Rămâne să locuiască cu tatăl ei până în ziua în care și el o părăsește. Apoi crește singură. Adună scoici pe care le vinde la magazinul local și duce o viață liberă, descoperă mlaștia mergând cu barca ei cu motor, e fascinată de flora și fauna din jur, desenează tot felul de specii de animale, păsări și insecte.

Kya crește, ajunge la adolescență și se îndrăgostește. Are o relație cu Tate, care, însă, va pleca la facultate, apoi cu Chase, cel despre care aflăm la începutul cărții că este găsit mort, în mlaștină.

Kya e acuzată de uciderea lui Chase Nu știm dacă a fost ucis sau dacă a fost doar un accident, însă comunitatea n-o place pe Kya. Oamenii n-o strigă pe nume, îi spun Fata Mlaștinii, o discriminează și o ocolesc. Și totuși, eroina principală reușește să își depășească condiția de orfană săracă….

Cum reușește acest lucru și dacă este sau nu autorul crimei de care este acuzată, veți afla doar citind romanul Deliei Owens.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene