La Vaslui nu se cere șpagă în spitale! Integritate medicală de 100%

Județul Vaslui devine „județul minune” din perspectiva integrității medicale, procentul medicilor care au cerut șpagă a ajuns la zero în luna octombrie, conform datelor centralizate de Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro, din mecanismul de feedback al pacienților de pe site-ul Ministerului Sănătății.

Aceste date reprezintă o schimbare semnificativă în ceea ce privește corupția din sistemul medical, iar județul Vaslui se evidențiază prin performanța de a ajunge la un procent de zero. Conform lui Dragoș Vana, procentul de șpagă la nivel național a continuat să scadă în luna octombrie, ajungând la 1,59%, comparativ cu un maxim de 2,06% în luna august din acest an. Alte județe cu procente scăzute ale cererii de șpagă includ Bistrița (0,39%), Alba (0,46%), Brașov (0,58%), și Cluj (0,90%). În contrast, județele Brăila (5,26%), Giurgiu (5,26%), și Teleorman (5,17%) se află la polul opus al acestei probleme.

Cu toate acestea, Dragoș Vana a atras atenția asupra intenției Ministerului Sănătății de a modifica întrebările din mecanismul de feedback pentru a descuraja raportarea incidentelor de cerere de șpagă. În loc de două întrebări distincte legate de șpagă, va exista o singură întrebare care combină cererea de șpagă și raportarea incidentelor.

În concluzie, județul Vaslui se remarcă prin eforturile de a reduce cererile de șpagă în sistemul medical, iar evoluția procentelor la nivel național sugerează o tendință descrescătoare a corupției în acest domeniu.