Săptămâna Națională a Produselor Agroalimentare Tradiționale Românești, marcată de Școala Gimnazială Muntenii de Jos

Vineri, 19 octombrie, elevii din ciclul primar și preșcolar de la Școala Gimnazială ”Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos, au marcat Săptămâna Națională a Produselor Agroalimentare Tradiționale Românești printr-o expoziție-concurs de artă culinară tradițională. 

Acțiunea, organizată în parteneriat cu părinții, a  fost primită cu încântare de toți cei implicați, care au organizat totul ca la carte: copiii și cadrele didactice s-au îmbrăcat în costume populare, standurile expoziționale au fost decorate cu țesături și cusături tradiționale, dar și cu alte obiecte de decor specifice: bostani, flori, frunze, decorațiuni din lemn sau lut.

Juriul, format din prof. Cecilia Ghenghea, directorul Școlii Muntenii de Jos, inițiatorul acțiunii, și din profesorii Monica Mustețea și Daniela Lefter, inspectori în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, au apreciat efortul depus în organizarea standurilor, varietatea de produse expuse și modul de prezentare a acestora.

”Organizarea unei manifestări care să marcheze Săptămâna Națională a Produselor Agroalimentare Tradiționale Românești este o idee inedită, inovativă, pe care nu am întâlnit-o până acum în județ. Cred că colaborarea cu părinții, nu poate fi decât benefică, atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice. Ne dorim din tot sufletul ca această activitate să se desfășoare și în următorii ani școlari. Îi felicităm pe toți pentru implicare și organizare”- prof. Monica Mustățea, inspector școlar pentru activități extrașcolare în cadrul ISJ Vaslui.

”Am asistat astăzi la o activitate deosebită, originală, întrucât îi învață pe copii, de la cele mai fragede vârste, să adune roadele câmpului, să gătească și să aprecieze mâncarea tradițională, dar am apreciat și spiritul competițional între clase, fiecare strâduindu-se să aducă în expoziție produse cât mai diverse și originale. Astfel, la unele mese am întâlnit turte și placinte coapte în vatră, la altele bucate alese ca sarmale, cozonac sau pui la cuptor în vas de lut. Am apreciat și faptul că au ținut cont și de modul de prezentare a produselor, majoritatea fiind așezate în vase de ceramică, în coșuri împletite sau în ulcele și ulcioare de lut. Nu au lipsit nici prosoapele și covoarele țesute la război sau cusute de mână și nici costumele populare, elemente care au creat un peisaj unitar și extrem de frumos. Efortul tuturor a făcut ca jurizarea să fie extrem de dificilă, astfel încât nu am putut decât să acordăm premiul întîi fiecărei clase participante.” – prof. Daniela Lefter, inspector ISJ Vaslui

”Am organizat această acțiune din mai multe motive! În primul rând pentru a conștientiza copiii și părinții, în egală măsură, despre importanța unei alimentații sănătoase, bazată pe produse naturale, ecologice. Al doilea motiv, la fel de important are legătură strânsă cu activitatea noastră permanentă  pentru o educație de promovare a  valorile cultural-istorice naţionale, cu scopul de a cultiva în rândul copiilor sentimental de ataşament faţă de simbolurile naţionale, faţă de trecut şi prezent, faţă de tradiţiile şi obiceiurile românilor. Arta culinară și meșteșugurile populare fac parte dintre comorile neamului românesc care, odată cu trecerea timpului, probează incontestabil identitatea noastră între celelalte culturi ale lumii. Dacă uităm tradiţiile şi obiceiurile putem spune că nu ne mai ştim rădăcinile, actul nostru de identitate ca popor. Şcoala trebuie să fie elementul care să conştientizeze copilul asupra valorii tradițiilor populare transmise din generaţie în generaţie de-a lungul timpului,  să păstreze şi să cultive interesul pentru cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor, de la cele mai mici vârste, ca un semn de respect pentru trecutul nostru românesc” – prof. Cecilia Ghenghea, directorul Școlii Gimnaziale ”Adrian Porumboiu” Muntenii de Jos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.