Echipa condusă de profesorul vasluian Dan Pracsiu, locul doi în clasamentul mondial al Olimpiadei Internaționale de Informatică

Rezultate remarcabile ale Lotului Național de Informatică, la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, desfășurată între 28 august-4 septembrie, la Szeged, Ungaria. Și anul acesta, Lotul Național a fost coordonat de Dan Pracsiu, profesor de informatică la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Vaslui. Profesorul vasluian este din 2012 membru în comisia de coordonare a Lotului Național de Informatică.

Cadru didactic din 1995, Dan Pracsiu este profesor și la Centrul de Excelență din Vaslui, iar din 2004 este membru în Comisia de coordonate a Olimpiadei Naționale de Informatică. Este unul dintre cei mai apreciați profesori de informatică din județ și lucrează la cel mai înalt nivel cu elevii care vor sa facă performanță în informatică. Includerea profesorului Dan Pracsiu în comisia de coordonare a lotului național și sarcvina repetată de a conduce lotul la Olimpiada Internațională de Informatică au la baza recunoașterea meritelor sale de la catedră.

Echipa României, condusă de către reprezentanții Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) prof. Dan Pracsiu – Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Vaslui, Team Leader și Tamio Vesa Nakajima, doctorand, Universitatea Oxford, UK- Deputy Leaderomânia se menține pe locul 2 în clasamentul mondial „all-time”, alcătuit în funcție de numărul total de medalii obținute la Olimpiada Internațională de Informatică (IOI), cu 3 medalii de argint și una de bronz câștigate anul acesta!

Duminică, 3 septembrie 2023, la Szeged, Ungaria, a avut loc festivitatea de premiere a celei de a 35-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Informatică, ediție la care au participat 351 de concurenți din 90 de țări.Și anul acesta echipa noastră a reușit un rezultat extraordinar – 3 medalii de argint și o medalie de bronz au intrat în palmaresul țării, prin efortul unor tineri excepționali: ?????????-???? ???????, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”, Orăștie – Medalie de Argint, ???? ?????-????????, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București – Medalie de Argint, ??????-?????? ???, Liceul Internațional de Informatică, București – Medalie de Argint și A???????? ?????????, Liceul Internațional de Informatică, București – Medalie de Bronz

Grație acestui rezultat, România continuă să se mențină pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaționale de Informatică, cu 127 de medalii (33 aur, 58 argint, 36 bronz), la egalitate cu Polonia, pe primul loc aflându-se redutabila echipă a Chinei.

Trebuie să remarcăm și ascensiunea în Hall of Fame a lui Alexandru Luchianov. Cu patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică, el devine unul dintre cei mai titrați români în istoria acestei competiții, plasându-se pe locul 29 în clasamentul mondial Hall of Fame. De-a lungul participărilor noastre la IOI, doar 2 români au reușit să obțină rezultate mai bune.