Dezbateri, expoziții și lansări de carte marchează Zilele Bibliotecii ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui

În această săptămână, Biblioteca ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui marchează Zilele Bibliotecii printr-o suită de evenimente la care sunt invitați atât bibliotecarii din județ, cât și publicul larg. Lansările de carte, expozițiile, dezbaterile literare și științifice și activitățile de voluntariat sunt doar câteva dintre acțiunile menite să marcheze evenimentul. 

Luni, 4 decembrie, este ziua creatorilor. Membrii Cenaclului literar ProLitera  și invitații lor intră în dialog și vor vorbi despre activitatea și creațiile literare ale unor doi cunoscuți poeți și romancieri născuți pe meleaguri bârlădene: Corneliu Vasiliu (cunoscut sub pseudonimul de Corneliu Moldovanu) și Iorgu Gălățeanu.

Marți, 5 decembrie, vasluienii sunt invitați în holul expozițional al bibliotecii la vernisajul expoziției de pictură ”Vitraliile sufletului”, semnată de Constantin Tofan. Născut în comuna Gârceni, judeţul Vaslui, Constantin Tofan este un un reputat artist plastic, cu o creație artistică impresionantă, validată de multitudinea expozițiilor personale, precum și de participările la manifestările artistico-plastice de grup și colective, din țară și din străinătate. Creația sa artistică este recompensată prin numeroase premii și distincții, iar lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din țară și din străinătate.

În partea a doua a zilei, tinerii pot afla ce înseamnă voluntariatul la Bibliotecă, dar și cît de mult contează implicarea lor în activitățile specifice bibliotecii.

Miercuri, 6 decembrie, va avea loc, lansarea volumului ”??? ????? ??? ???????”, de Corneliu Bichineț.

Cunoscut mai ales ca om politic,  Corneliu Bichineț a debutat ca scriitor în anul 1994, cu un volum de povestiri intitulat ”Vise cu cai”.  În 1999 lansează „Arhive secrete, secretele arhivelor”, împreună cu istoricul Gheorghe Buzatu și un al doilea volum de povestiri ”Dincolo de barieră”. În 2003 lansează volumul „Valea Tutovei – Valea plângerii”, urmează,  în 2007, volumul  “România sub imperiu haosului”, iar în 2015 aduce cititorilor un alt volum de povestiri, intitulat generic  ”Viața pe caiet”.

În cartea  ”Sub zodia lui Orlando”, autorul nu trădează așteptările celor care îl știu deja ca povestitor desăvârșit, cu un ascuțit simț al observației, care are darul de a extrage esența unor întâmplări aparent banale și de a le reda, uneori înduioșător, de cele mai multe ori cu umor. Personajele, bine conturate, sunt și ele specifice locurilor noastre, reprezentative pentru anumite categorii sociale. Ironia și sarcasmul, ascunse sub o aparentă seriozitate, fac deliciul acestui volum pe care nu îl poți lăsa din mână până când nu ai citit  ultimul rând

Cartea va fi prezentată de Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, Marius Chelaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași și Pavel Toma, președinte al cenaclului literar ProLitera, Vaslui.

Joi, 7 decembrie, bibliotecarii din județ își dau întâlnire la biblioteca coordonatoare din Vaslui, unde vor dezbate pe marginea unei teme de actualitate: ”Tradițional și digital în bibliotecile vasluiene”.

Potrivit organizatorilor, integrarea resurselor digitale în bibliotecile publice nu doar modernizează aceste instituții, ci și le consolidează rolul în societate. Totodată, extinderea resurselor digitale în bibliotecile publice reprezintă un pas important în direcția modernizării și adaptării acestor instituții la nevoile schimbătoare ale societății. În era digitală, bibliotecile publice pot să ofere acces la o gamă variată de resurse online, să sprijine educația digitală și să stimuleze participarea comunității în moduri inovatoare.

Vineri, 8 decembrie, de la ora 13:00, va avea loc lansarea volumului ”Bătrâna și extraterestrul”, semnat de jurnalistul Romeo Crețu. După  volumul de debut, ”Un caz de (de)posedare” , unde autorul abordează subiectele sub forma unui piese de teatru, în anul 2022 publică o carte de povestiri umoristice, intitulată generic  ”În redacție”, premiată atât la Festivalul Umorului de la Vaslui, cât și la Concursul național de literatură umoristică de la Brăila. Acum, Romeo Crețu vine cu un al treilea volum, de povestiri  umoristice. Deși autorul declară personajele ca fiind fictive, asemănarea lor izbitoare cu personaje sau tipologii de personaje din viața noastră cotidiană denotă inspirația din realitate.  Iar personajele lui Romeo nu au cum să nu te facă să râzi, fie din cauza încurcăturilor și a confuziilor, fie din cauza situațiilor în care acestea sunt puse și a reacțiilor pe care le au.  O carte scrisă frumos, cursiv care îl propulsează pe autor în elita scriitorilor vasluieni. Volumul va fi prezentat de prof. dr. Pavel Toma și dr. Valeriu Lupu