Bibliotecile din județ vor deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale pentru cetățeni

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a semnat marți, 17 octombrie 2023, un nou contract de finanțare, în valoare totală de 821.000 euro (din care 585.000 euro reprezintă finanțare PNRR), în cadrul Investiției 17 – Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, Operațiunea D. Competențe digitale, Capital Uman și utilizarea Internetului, Componenta 7 – Transformarea digitală din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul prevăzut în contract are următoarele obiective specifice:

  • renovarea și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 3 biblioteci (o bibliotecă județeană, o bibliotecă municipală și o bibliotecă rurală) și transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale;
  • dotarea a 25 de biblioteci rurale și a unei biblioteci municipale cu echipamente informatice noi sau modernizate;
  • organizarea de cursuri de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale pentru 2.500 de cetățeni din comunitățile defavorizate din județul Vaslui.

„Prin contractul semnat, am făcut încă un pas pentru extinderea competențelor digitale ale românilor. Oferim astfel cetățenilor din comunitățile defavorizate posibilitatea de a avea acces la cunoștințe și compentențe digitale, atât de importante pentru comunicarea în familie, dar și pentru viața de zi cu zi în secolul XXI. Bibliotecile care devin comunități de formare digitală, aducând tehnologia mai aproape de oameni, vor fi porți deschise spre viitor pentru cei care își doresc noi orizonturi”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Investiția 17, în ansamblul său, are ca obiectiv îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la formare digitală și ale grupurilor marginalizate. Investițiile constau în reconversia a 105 biblioteci în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, fiind susținute de fonduri suplimentare pentru 1.030 de biblioteci pentru a-și schimba/moderniza echipamentele informatice. În cadrul acestei investiții, vor fi dezvoltate competențele de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-media, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația antreprenorială digitală, pentru 100.000 de cetățeni din comunități defavorizate.

Investiția are un buget total de 37 mil. euro, iar termenul de finalizare este 30.06.2026.

Sursa: MCID