Adolescentă suspectă de meningită meningococică, trimisă în stare gravă la Iași

O tânără în vârstă de 15 ani, instituționalizată într-un centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Ptrotecție a Copilului (DGASPC) Vaslui a fost trimisă astăzi în stare gravă la un spital din judeţul Iaşi, cu  suspeciune de meningită meningococică.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui adolescenta a fost adusă la spital în cursul zilei de luni, fiind internată în Secția de Pediatrie cu suspiciune de colică renală. În urma analizelor s-a evidenţiat o infecţie, iar tânăra a primit o schemă de  tratament adecvată. Peste noapte starea ei s-a agravat,  a fost solicitat consultul unui specialist în boli infecțioase, iar acesta a luat decizia să o trimită  la Spitalul de Boli Infecțioase Iaşi.  Culmea ghinionului, mașina de Terapie Intensivă Mobilă care transporta pacienta s-a defectat pe drum, ea fiind preluată de o autospecială din Iaşi.

“Am fost anunţaţi de reprezentanţii spitalului cu privire la acest caz. Am raportat situaţia la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi. Am început propria anchetă epidemiologică şi urmează să aşteptăm rezultatele analizelor”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC  Vaslui adolescenta se afla în centrul de urgență de pe 17 aprilie. Ea provine dintr-o comună din judeţul Vaslui, dintr-o familie monoparentală. A plecat de acasă pe data de 14 aprilie, a stat o perioadă în subsolul unui bloc de pe strada Ştefan cel Mare, iar pe data de 17 aprilie a fost identificată de poliţiştii locali şi dusă la  centru, unde se afla într-un proces de evaluare, specialiştii urmând să decidă dacă se impune o măsură de protecţie. Până pe data de 22 aprilie nu s-a simţit rău. În cursul zilei de luni, imediat cum a acuzat dureri abdominale şi o stare de amorţeală, a fost chemată o ambulanţă care a transportat-o la spital.

Acum, toate persoanele care au intrat în contact cu adolescenta  suspectă de meningită au început tratamentul profilactic, aşa cum prevede protocolul medical în astfel de situaţii.

De menționat, infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie). Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, strănut,etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul constituie cea mai bună modalitate de prevenție.

One thought on “Adolescentă suspectă de meningită meningococică, trimisă în stare gravă la Iași

Comentariile sunt închise.