12.564 de candidaţi s-au înscris la concursul de intrare în Rezidenţiat

12.564 de candidaţi s-au înscris anul acesta la concursul de intrare în Rezidenţiat, organizat duminică, a informat Ministerul Sănătăţii.

Concursul se va desfăşura în condiţii speciale, impuse de contextul epidemiologic actual.

Candidaţii vor concura pe 6.311 locuri şi posturi pe cele trei domenii de pregătire: 3.942 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 1.190 locuri pentru medicină dentară şi 1.087 locuri pentru farmacie, precum şi 92 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie.

Este un număr record de participanţi, mai mare chiar şi faţă de anul trecut şi vom lua, împreună cu universităţile de medicină şi farmacie, toate măsurile pentru organizarea eficientă în contextul epidemiologic actual. În luna octombrie, am suplimentat cu 439 cifra de şcolarizare pentru Rezidenţiat. Urez succes tuturor participanţilor la concurs şi îi asigur de tot suportul meu’, afirma ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, vineri, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, pentru domeniul medicină, Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să suplimenteze numărul locurilor în situaţia în care numărul candidaţilor promovaţi este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată.

La fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

La Iaşi, sunt înscrişi aproape 2.150 de candidaţi, care vor susţine concursul în cele peste 70 de amfiteatre şi săli pregătite de Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’.

Vor fi prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaţilor, dar şi a personalului implicat în organizare: purtarea obligatorie a măştii medicale pe durata desfăşurării examenului, circuite distincte pentru intrare/ ieşire din sălile de concurs, măsurarea temperaturii la intrarea în săli, asigurarea dezinfectanţilor pentru mâini şi suprafeţe, alocarea unui număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanţării fizice, precum şi asigurarea unor săli speciale pentru candidaţii cu temperatură.

Accesul în clădirea de concurs este permis doar candidaţilor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetăţenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicaţia mobilă dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, iar în cazul cetăţenilor din afara UE prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză.

Toate informaţiile vor fi afişate pe site-ul www.rezidenţiat.ms.ro