Vasluianul Cornelius Ioan Drăgan, premiat la Festivalului-Concurs de Literatură „Alexandru Macedonski”.
La sfârşitul săptămânii trecute, poetul vasluian Cornelius Ioan Drăgan a fost premiat la Palatul Şuţu din Capitală, la secţiunea „Poeţi debutanţi”, la cea de-a III-a ediţie a Festivalului – Concurs de Literatură „Alexandru Macedonski”.
Festivalul-concurs, organizat de Asociaţia Macedonenilor din România (AMR), adresat atât scriitorilor care nu au debutat în volum, cât şi celor care şi-au văzut deja numele pe coperta unei cărţi, se adresează cu precădere scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai AMR, dar, în egală măsură, şi celorlalte minorităţi etnice, precum şi tuturor creatorilor, cetăţeni români, care vor să participe la acest festival.
Economist de profesie, angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vaslui, Cornelius Ioan Drăgan s-a născut la Vaslui, la 1 septembrie 1981, a absolvit Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu -secţia filologie, unde s-a îndrăgostit în mod iremediabil de poezie şi literatură. A urmat cursurile Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor Al.I.Cuza. din Iaşi pe care a absolvit-o în anul 2004 , apoi cursurile Facultăţii de Psihologie Al.I.Cuza. din Iaşi , pe care a absolvit-o în 2014, dar a terminate şi două mastere, unul de Studii Europene şi Unul în Managementul Resurselor Umane.
Cornelius Ioan Drăgan a publicat poezii în diferite reviste şi ziare autohtone vasluiene precum “Ecouri literare”, “Adevărul de Vaslui”, “Elanul”, revista “Iuventa” (Iaşi) precum şi revista Onyx (revistă care apare în Marea Britanie).De asemenea, publică şi pe Internet, pe diferite site-uri de literatură. Mai nou, este membru al Cenaclului literar Qpoem (un cenaclu virtual de poezie, înfiinţat şi susţinut de Editura Paralela 45) unde este destul de activ, apărînd în câteva antologii săptămânale.
Rezultatele nu au întârziat să apară şi iată că Cornelius Drăgan a fost apreciat de juriul celei de-a III-a ediţii a Festivalului-Concurs de Literatură „Alexandru Macedonski”, fiind invitat să participe la gala de premiere, care a avut loc la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu), unde s-au întâlnit concurenţii celor patru secţiuni ale competiţiei, care au venit de pe întreg cuprinsul ţării.
Juriul, alcătuit din Aurel Maria Baros-preşedinte, Constantin Pădureanu, Davin Vlad, Ion Maria, Mihai Măceş – membri, a acordat premiile pentru cele patru secţiuni ale concursului (Poeţi consacraţi, Scriitori consacraţi, Poeţi debutanţi, Scriitori debutanţi).
La secţiunea „Poeţi debutanţi”,Premiul I i-a fost acordat Florentinei Loredana Dalian, Premiul II i-a fost conferit lui Cornelius Ioan Drăgan, iar Premiul III i-a revenit lui Gabriel Todica. Secţiunea de poezie pentru debutanţi a fost supervizată şi a primit girul colectivului redacţional al revistei „Literatură de azi”
“Prima poezie scrisă a fost în clasa a IV-a, dar abia în liceu m-am ataşat enorm de poeţi şi poezie. Singur mi-am găsit calea, citind. Am avut momente de cotitură în viaţă mea, dar pasiunea a rămas. Nu am abandonat poezia şi am încercat mereu să îmbunătăţesc ceea ce scriu. Să faci poezie e destul de greu în lumea aceasta, modernă, în care se citeşte din ce în ce mai puţin şi totul se bazează pe comercial. Poezia mea se adresează unui public care doreşte să deguste frumosul la o ceaşcă de cafea, acolo unde cititorul se poate regăsi. Încerc să scriu o poezie de calitate şi nu de cantitate, şi sper ca primul meu volum de poezie să se înscrie în aceşti parametri”, a mărturisit Cornelius Ioan Drăgan.
Redăm mai jos şi una din poeziile premiate:
eu & poetul vs. România mea
Timp vasluienesc.
Ce ai făcut până acum maestre?
Am mâncat iaurt cu pâine de la Ilvas,
Am stat că un boer şi am analizat ultimile
meciuri de cacao ale Stelei, nimic nou deci,
Am trecut în revista filme
cu caracter autobiografic ( eu nu am aşa ceva încă),
Mi-am salutat fiinţele dragi ( Flavi and Mother)
şi acum trag să mă culc.
Dar tu Bătrâne, tu celălalt frate, pe unde umblaşi?
Am stat aşteptându-te pe o bordură prăfuită,
Am plâns, am râs,
Am ars în soare,
Am iubit mai apoi în Lună.
În zilele ce au urmat am stat cerşetor fictiv
prin magazinele de tip Kaufland;
Am văzut oameni, am simţit multe şi
mi-am zis:
asta e în fond, România mea.