”Trurli”, a luat naștere la Huși
Compozitorul melodiei ”Trurli”, Vasile Vasilache, s-a născut la 26 octombrie 1907, în orașul Huși, județul Vaslui. A fost unul dintre renumiții regizori și actori români ai vremii.
Melodia are o poveste care începe cu ”A fost odată”… o fată care se numea Fruli. De fapt, numele ei era Elisabeta Funtek, dar apropiații o alintau spunându-i ”Fruli”, potrivit unui interviu realizat în 2006 de jurnalul.ro cu textiera Andreea Andrei, fiica lui George Grigoriu (n. 8 aprilie 1927 — d. 23 februarie 1999), unul dintre cei mai apreciați compozitori români de muzică ușoară.
Ea mărturisește în interviu că melodia compusă de Vasile Vasilache a primit titlul „Trurli” deoarece compozitorul nu ar fi înțeles corect numele ei. Din declarațiile Andreei Andrei reiese că Elisabeta Funtek — ”Fruli” — s-a născut la 4 noiembrie 1906, la Caransebeș. Nu a avut posibilitatea să studieze, dar cunoștințele acumulate au ajutat-o să devină guvernantă în familia avocaților Kelmann, în casa cărora se întâlnea toată protipendada vremii, inclusiv personalități ale lumii artistice.
„Se pare că autorul cântecului a remarcat-o și, pentru că nu a înțeles numele ei, s-a jucat cu aceste cuvinte și a ieșit Trurli. Legendă sau nu, multă lume îi zice și acum Trurli. (…) Tanti Fruli, așa îi spuneam noi, a intrat în viața noastră atunci când părinții mei s-au mutat în casa în care Fruli locuise ca guvernantă. Eu aveam un an. Când aveam vreo patru ani, iar frații mei, gemeni, abia se născuseră, m-am îmbolnăvit. Mama și tata erau nevoiți să lipsească și nu știau cum să rezolve situația. Tanti Fruli, în care părinții mei aveau foarte mare încredere, s-a oferit să aibă grijă de mine câteva zile. M-a pus pe picioare, bineînțeles. Așa a început să facă parte din familia noastră, iar din acel moment nu ne-a mai părăsit”, povestește Andreea Andrei în interviu.
”Fruli” îi ducea pe cei trei frați ai familiei Grigoriu la plimbare, la înot, la patinaj, în parc, în vizite, la teatru, la cinema, la operă, la operetă, îi învăța limbi străine. „Că voiam, că nu voiam, aveam ore în fiecare zi de scris și de citit. Așa că atunci când am intrat la școală mă plictiseam”, mărturisea Andreea Andrei.
După lansarea melodiei de către Titi Botez, mulți alți cântăreți au preluat-o în repertoriu, de-a lungul anilor — Mihaela Mihai, Gică Petrescu, Alexandru Andrieș, Paula Seling.
În perioada interbelică a făcut parte, împreună cu N. Stroe, din cuplul umoristic Stroe și Vasilache. Prima emisiune „Ora veselă”, prezentată de acest cuplu, s-a transmis la Radio București la 9 ianuarie 1929. Vasile Vasilache a murit în bombardamentul din 4 aprilie 1944.
Cântărețul Titi Botez, cunoscut interpret de tangouri, romanțe și melodii populare românești din perioada interbelică și artistul care a lansat melodia ”Trurli”, s-a născut în 1902. A urmat cursul de canto clasic la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică din București, după ce urmase cursurile Conservatoarelor particulare Alberto della Pregola și Egizio Massini.
A fost vedeta Teatrului de Revistă ”Cărăbuș” și a cântat sub bagheta lui Ion Vasilescu la Teatrul ”Alhambra”, încheind cariera de solist vocal la Teatrul de Stat de Estradă din Capitală. În perioada 1930-1945 a înregistrat numeroase discuri la casa Odeon. A lansat la Radio pagini muzicale de referință ale marilor compozitori ai vremii — Ion Vasilescu, Gherase Dendrino, Elly Roman, Petre Andreescu, Claude Romano, Ionel Fernic, Mișu Constantinescu. A murit în 1957.
Sursa:AGERPRES