Tradiții și obiceiuri: Ziua de Ignat

Se spune că în seara de dinaintea Ignatului, porci visează că vor fi tăiați. Din acest motiv aceştia nu se mai îngrășă, nu mai pun carne pe ei și nici nu mai mănâncă pentru că și-au visat moartea.

La tăierea porcului nu e bine ca cei miloși din fire să stea, deoarece se zice că porcul moare cu mare greutate, iar carnea va fi tare și va fierbe greu. Unii bătrâni spun că după ce porcul a fost tăiat, pârlit și spălat, e bine să pui o pătură pe el și un copil să-l încalece. Asta va aduce un an fără boli și plin cu bogății și sănătate. Este bine atunci când se taie porcul, oamenii sa rosteasca cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de sacrificare să spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoşi. Aceste cuvinte erau adresate pentru iertarea uciderii voite a animalului, atat sfântului care patrona ziua de taiere cat si lui Dumnezeu.

În zona Teleormanului, un alt obicei spune că pe fruntea copiilor este bine să se facă semnul crucii cu sângele animalului sacrificat la Ignat, pentru a fi plini de sănătate și roșii în obraji în anul care va veni.

În ajunul Ignatului se fierbe grâu din care să mănânce toți membrii familiei, iar ce rămâne se da păsărilor a două zi în zori, acest obicei se face pentru bunul mers al vieții și al treburilor. Tot în ajun se ia un dovleac, i se tăie coada și se păstrează. Se spune că e bun pentru leac de bube dulci la copii.

În unele locuri, untura de porc negru este folosită la vrăji. De asemenea, cei care erau bănuiţi că vor ajunge strigoi erau unşi cu untură de porc negru. În ajun de Ignat, vrăjitoarele umblă să “ia belşugul” caselor, iar gospodinele împrăştie mei şi grâu în faţa casei.

Cei care au ajutat la porc, primesc pomana porcului, de la care este nelipsită țuica fiartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.