Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul
Sf. Ioan de Toamnă (Sf. Ioan cap tăiat) aduce mai multe interdicții asupra tăiatului fructelor și legumelor ce au formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat.
De aceea se postește, nu se mănâncă poamă roșie și curechi roșii, nici fiertură. Unii mănâncă numai struguri. Nu se mănâncă din blid sau tipsie. Oamenii împart mere, pere, castraveți.
În această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mână. Nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de șapte ori i-au tăiat capul pe varză și iar a înviat. Nu e bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap (mere, pere, nuci, căpățâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roșu, nu se mănâncă fructe sau legume roșii.
- Povestea Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan era un tănar sarac, cuminte și foarte frumos, și tocmai pentru această frumusețe o femeie bogată își puse ochii pe dânsul. Într-o zi se întâlnește și-i spune chiar că peste noapte îl va aștepta la dânsa acasă. Să vina dar, că va fi bine de el, să vină, că, de nu va veni, vai și amar va fi de capul lui. Sf. Ioan care știa din ce pricină îl paște acest greu păcat, se întrista adânc și se ruga lui Dumnezeu să-i ia ceea ce-i cășuneaza atâta scârbă, frumusețea cea ademenitoare – și să-l facă urât. În acest chip socotea el că femeia aceea își va întoarce fața și gândurile cele rele de la dânsul. Dumnezeu se milostivi de fecior și-l învăța, se zice, că să scoată cuțitul și să-și taie capul. Sf. Ioan făcu întocmai în această zi de toamnă și în locul capului sau se pomeni cu un cap de oaie. Astfel a plecat spre casă femeii care îl chemase.
Când aceasta l-a vazut, s-a cutremurat de spaimă și cu ocari l-a dat afară. In acest chip Sf. Ioan a fost scutit de pacat. Frumosul lui cap a fost aflat tocmai mai tarziu, la 25 mai, cand biserica porunceste si poporul serbeaza chiar aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul, potrivit traditii.ro.