Tradiţii pascale la Şuletea
Ca în fiecare an, pe 29 aprilie, în Vinerea Mare, meşterul popular bârlădean Dan Horgan, a încântat publicul prezent în foaierul Căminului Cultural „Virgil Caraivan” Şuletea cu o expoziţie de icoane pe sticlă şi cu o expoziţie-atelier de ou încondeiate, ambele prezentate sub vraja poveştilor, a legendelor şi tradiţiilor legate de oul încondeiat.
Atât cei mari, cât şi cei mici, au privit fascinaţi cum dintr-un banal ou de găină, apar simboluri însoţite de explicaţii, menite să iniţieze participanţii la atelier în tehnicile oului încondeiat. La manifestare, a fost prezentă şi eleva Elena Maria Cordun, membră a cercului de artă populară de la Clubul Copiilor „Spiru Haret” Bârlad. Ouăle au fost încondeiat cu motive arhaice, ce se regăsesc încrustate pe majoritatea obiectelor din casa ţărănească: fierul plugului, grebla, hârleţul, vârtelniţa, discul solar, coarnele berbecului, talpa gâştii, creasta cocoşului, calea rătăcită, voluta, meandrul ş.a.
„Timp de trei ore, fiecare copil dar şi adult, au putut să încerce pe viu încondeierea unui ou, nu cu chişiţa, ci cu carioca. Chiar dacă acţiunea nu s-a desfăşurat în joia mare şi chiar dacă satele din zona Vasluiului nu au fost bogate în tradiţii de ou încondeiat, încercăm prin orice mijloc să aducem în atenţia celor prezenţi la astfel de manifestări. Suntem un popor şi o ţară bogată în astfel de tradiţii şi, pentru a nu ne pierde identitatea, acestea ar trebui păstrate vii în amintirea şi în sufletele noastre. Nu se poate, când vorbim despre tradiţii pascale, să nu amintim şi de icoană. Mai precis icoana pe sticlă, pictată de către ţărani, pentru ţărani. Icoana pe sticlă, care la noi în zona Tutovei nu are o tradiţie, ca şi oul încondeiat, ajunsă pe plaiurile moldave prin colportorii ce făceau legătura dintre Transilvania şi Moldova. Această icoană, de o simplitate debordantă, farmecă la fel ca acum două sute de ani ochiul şi inima”, a spus meşterul popular Dan Horgan.
„Tradiţia oului încondeiat m-a fascinat de prima data, de când am avut onoarea, bucuria şi cinstea de a-l cunoaşte pe domnul profesor Dan Horgan. Am fost vrăjită de ce legendă poate fi în spatele unui ou încondeiat, acelor câteva linii, linii ce de fapt conţin o adevărată povestire. Această poveste mi-a plăcut să o învăţ şi, la rândul meu, să o duc mai departe”, a spus Elena Maria Cordun.
„Ca director de cămin cultural, îmi doresc ca aceste tradiţii frumoase să rămână în sufletul nostru şi să fie promovate tocmai în arealul în care s-au născut. Profesorul, meşterul popular şi prietenul meu, Dan Horgan, a răspuns întotdeauna pozitiv la invitaţiile mele, motiv pentru care astăzi ne bucurăm, toţi cei aflaţi prezenţi de această manifestare-atelier”, a afirmat şi Silviu Popa, directorul Căminului Cultural „Virgil Caraivan” Şuletea.