Standardele minime de cost pentru serviciile sociale, actualizate astăzi de Guvern
Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, actualizarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale oferite de furnizorii publici de servicii sociale.
Potrivit noilor prevederi, pentru copii aflați la asistenți maternali cu un copil în plasament, standardul minim de cost este 21.456 lei/an, 12.025 lei/an pentru copii aflați la asistenți maternali cu doi copii în plasament și 8.075 lei/an pentru copii aflați la asistenți maternali cu trei copii în plasament.
Pentru copiii cu dizabilități plasați la asistenți maternali, standardul minim de cost pentru serviciile sociale se ridică la 25.486 lei/an pentru un copil aflat în plasament și la 16.056 lei/an dacă este vorba despre doi sau mai mulți copii.
Serviciile de tip rezidențial destinate copiilor au standarde de cost care se încadrează între 28.847 lei/an pentru copiii aflați în centre plasament, 25.955 lei/an pentru copiii din casele de tip familial și 24.602 lei/an pentru copiii plasați în apartamente.
Standardul minim de cost, pentru copiii cu dizabilități, este de 39.078 lei/an pentru copiii din centre de plasament, 33.955 lei/an pentru cei din case de tip familial și 28.332 lei/an pentru copiii plasați în apartamente.
Pentru copiii plasați în centre de primire în regim de urgență, în adăposturi de noapte pentru copiii străzii, pentru copilul care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal etc., standardul minim de cost/an este de 40.173 lei pentru fiecare beneficiar.
În ceea ce privește centrele maternale, standardele de cost sunt de 45.931 lei/an/copil în cazul unei mame cu un copil, 41.155 lei/copil în cazul mamei cu doi copii și 39.561 lei/copil în cazul mamei cu trei copii.
Pentru copiii beneficiari ai serviciilor centrelor de zi, standardul minim de cost/an este de 11.283 lei, pentru centrele de recuperare – 14.313 lei/an, iar pentru copiii beneficiari ai serviciilor centrelor de consiliere și altor servicii de îngrijire de zi – 2.600 lei/an.
Hotărârea de Guvern aprobată astăzi stabilește, de asemenea, că pentru persoanele adulte cu dizabilități, standardul minim de cost/an este de 33.827 lei pentru fiecare beneficiar din centrele de îngrijire și asistență, 35.920 lei în cazul centrelor de recuperare și reabilitare, 37.870 lei în centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică și 27.281 lei în centrele de integrare prin terapie ocupațională.
Un alt standard minim prevăzut în document se referă la serviciile sociale rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, care se ridică la 23.784 lei/an pentru fiecare beneficiar aflat într-un cămin.
În același timp, sunt vizate și serviciile sociale destinate prevenirii și combaterii violenței în familie. Astfel, standardul minim de cost pentru un beneficiar aflat într-un centru de primire în regim de urgență (adăpost) sau într-un centru de recuperare pentru victimele violenței în familie este de 16.570 lei/an.
Actul normativ indexează și nivelul venitului lunar, pe membru de familie, de la care susținătorii legali ai persoanelor vârstnice din centre rezidențiale au obligația să plătească diferența până la achitarea valorii integrale a contribuției lunare de întreținere, de la 600 lei în prezent, la 782 lei.