Simulare de cutremur la Negrești
Joi, 31 august, începând cu ora 10.20, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „ Podul Înalt” Vaslui a efectuat un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, cu tema: Intervenţia forţelor şi mijloacelor pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat oraşul Negreşti.
Potrivit scenariului exerciţiului „ În data de 31.08.2017, orele 10.20 în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de aproximativ 30 de secunde.
Unda seismică s-a propagat în special pe direcţia Buzău – Bucureşti – Zimnicea şi Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iaşi producându-se distrugeri majore la infrastructură şi pierderi de vieţi omeneşti.
În orașul Negrești s-au produs pierderi de vieţi omeneşti ca urmare a prăbuşirii unor construcţii de locuinţe, distrugerea reţelelor de alimentare cu apă, gaze naturale şi energie electrică, blocarea populaţiei în incinte din cauza prăbuşirii elementelor de construcţie şi a căilor de acces rutiere”.
Exerciţiul a avut ca obiective generale verificarea timpului de reacţie şi a posibilităţilor tehnice de intervenţie ale forţelor şimijloacelor tehnice conform registrului de capabilităţi, precum şi pregătirea instituţiilor care trebuie să intervină în cazul unui asemenea dezastru (tip de risc: cutremur,urmat de accidente, avarii, explozii, incendii, etc.).
Structurile participante la exercițiu au fost: Instituția Prefectului Județului Vaslui reprezentată de prefectul Eduard-Andrei Popica, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Vaslui, Centrul Militar Vaslui, Unitatea Militară nr. 01458 Bârlad, Inspectoratul de Stat în Construcții Vaslui, Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui, UPU/SMURD Vaslui, Aquavas Negrești, Distrigaz, Delgaz Grid și C.L.S.U. Negrești.
Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţie, concluzia fiind că toate forţele participante au demonstrat ca pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură.
”Am testat capacitatea de mobilizare a forțelor noastre, pentru a vedea cât timp de ne ia să intervenim. Scopurile generale ale acestei aplicaţii tactice au fost antrenarea structurilor de conducere în luarea deciziilor, privind verificarea fluxului informaţional decizional şi a cunoaşterii procedurilor de coordonare şi conducere în domeniul de competenţă, dar şi verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu”, a declarat prefectul Eduard-Andrei Popica.