„Săptămâna altfel” la Şcoala „Ştefan cel Mare” Vaslui (galerie foto)

Activităţi diverse, atractive şi educative în „Săptămâna altfel” la Şcoala „Ştefan cel Mare” Vaslui. În timp ce elevii mai mari sunt implicaţi în tot felul de jocuri şi concursuri, cei din clasele mici au un program încărcat, vizitând tot felul de instituţii şi întreprinderi, pentru a vedea la faţa locului cum se desfăşoară activitatea. Din cauza vârstei şi a capriciilor vremii, clasele pregătitoare au rămas în clase, dar s-au distrat de minune.

„Şcoala altfel” la Şcoala „Ştefan cel Mare” Vaslui a golit sălile de clasă şi a umplut curtea de râsete şi agitaţie. În săli au rămas clasele pregătitoare. Clasa A, ”a piticilor”, este extrem de concentrată într-un joc de circulaţie rutieră. Se foloseşte laptopul şi un ecran de proiecţie, cei mici sunt, rând pe rând, parte din poveste, dovedind nu numai că pot fi pietoni responsabili, dar şi că ştiu foarte bine când şi cum trebuie să circule maşinilie. Îi aprobă sau le atrage atenţia că au greşit Iulia Adriana Carlescu, învăţătoarea clasei. Pe „Albinuţele” de la clasa pregătitoare B le găsim puţin obosite, după ce au cutezat o vizită la o brutărie şi la o fabrică de procesare a laptelui. Aşa că se odihnesc, uitându-se cuminţi la un filmuleţ de desene animate, pe care doamna, Elena Balanca, l-a pregătit special pentru ei. „Şoriceii” de la clasa C, îndrumaţi de Luminiţa Mafetei şi „fluturaşii” de la D, îndrumaţi de Maricica Buciumaş, se pregătesc intens de Sărbătorile Pascale, confecţionând felicitări şi obiecte decorative specifice.

În curte, opt echipe de elevi, reprezentând tot atâtea tãri, s-au prins într-un joc de culturã generalã pe teme de culturã, istorie şi civilizaţie europeanã, intitulat generic „Uimitorul joc al drumurilor strãvechi europene”. „Jocul a transpus şi la Vaslui produsul final al Proiectului Comenius „The Amazing Game of the Ancient European Trails” implementat de aceastã unitate de învãtãmânt în perioada 2013-2015, în parteneriat cu şcoli din Spania, Turcia, Grecia, Polonia, Anglia, Italia şi Belgia. Este unul dintre proiectele care nouã ne-a adus mari satisfacţii, nu numai pentru cã a obţinut locul I pe ţarã la concursul naţional de proiecte de anul trecut, ci şi pentru cã rezultatele finale sau aflat tot pe locul I. Este vorba de un joc, un itinerar pe marile axe culturale şi comerciale ale vechilor drumuri europene. La finalul proiectului, la ultima întâlnire de lucru, desfãşuratã în Italia, am realizat o variantã în mãrime naturalã a jocului, unde pionii sunt copii din fiecare echipã. Fiecare echipã reprezintã o ţarã din proiect, primeşte întrebãri de culturã generalã din cultura tãrilor partenere, şi fiecare rãspuns corect face pionul sã înainteze cãtre mijlocul hãrtii. Este declaratã câştigãtoare echipa al cãrui pion a ajuns primul în centrul cercului”, a precizat prof. Sorin Popoiu, directorul Şcolii nr. 5 Vaslui.

Agitaţie şi în Sala de sport a şcolii, undese desfăşoară prima ediţie a Cupei fair-play la tenis de masă. Participă elevi din clasele V-VIII din toate cele zece şcoli din oraş, iar profesorii iniţiatori, Luminiţa Vîrlan şi Mirela Mironescu se declară încântate de participarea largă. „Mulţumim Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vaslui, care ne-a susţinut cu medaliile ce vor fi oferite premianţilor. La anul sperăm să introducem acest concurs în calendarul Ministerului Educaţiei şi să îl transformăm într-o tradiţie”, ne spune prof. Luminiţa Vîrlan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.