Primăriile, invitate să evalueze pagubele provocate de secetă
Avându-se în vedere fenomenul de secetă excesivă şi persistentă în timp care se manifestă pe teritoriul judeţului Vaslui, Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Vaslui, în data de 2 august, a transmis o informare primăriilor din judeţ cât şi agenţilor economici referitoare la procedura obligatorie pentru constatarea şi evaluarea pierderilor provocate de secetă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale îşi desfăşoară activitatea două comisii pentru constatarea şi evaluarea pierderilor produse culturilor agricole, respectiv:
Comisia locală pentru situaţii de urgenţă este constituită prin Dispoziţia primarului şi are rolul de a constata şi evalua pierderile, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, indiferent de forma de organizare ( producători individuali, societăţi comerciale, societăţi agricole, A.F. , PFA, I.I., etc.) în scopul încasării unor eventuale despăgubiri. După întocmirea procesului verbal de constatare şi evaluare a pierderilor de către Comisia locală pentru situaţii de urgenţă, acesta va fi depus în original la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Vaslui.
Comisia stabilită prin Ordinul Prefectului nr. 95/2016 se întruneşte doar la solicitarea persoanelor fizice, precum şi a întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor familiale, constituite potrivit OG nr. 44/2008, având rolul de a constata şi evalua pierderile în vederea diminuării impozitului pe norma de venit.
Din informaţiile primite până în prezent, de la nivelul primăriilor si al agenţilor eonomici rezultă faptul că, în majoritatea unităţilor administrativ teritoriale, comisiile locale pentru situaţii de urgenţă au început acţiunile de constatare şi evaluare a pierderilor provocate de secetă a culturilor în câmp.
Până în data de 11 august, la sediul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui au fost înregistrate 22 (douăzecişidouă) procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole de pe teritoriul comunelor Alexandru Vlahuţă, Lunca Banului şi Vetrişoaia pentru suprafaţa totală de 380 ha, din care: porumb 127 ha, floarea soarelui 162 ha, soia 8 ha, lucernă 81 ha, mazăre 1 ha, sparcetă 1 ha.