Polițiștii vasluieni vor învăța să conducă ca în filme
Pentru a putea interveni în cel mai scurt timp acolo unde se impune, dar în condiții de siguranță crescute, polițiștii vasluieni vor fi incluși într-un program de cursuri de pilotaj și conducere defensivă. Cursul va fi susținut de unul dintre cei 10 agenți de poliție din cadrul IGPR, specializat ca instructor în acest sens, în cadrul unui program european, derulat la Budapesta, în Ungaria. Este vorba de agentul vasluian de poliție, Alexandru Mălăncuș, cunoscut vasluienilor din vara anului 2017 când, trimis într-o misiune internaţională pe litoralul din Bulgaria, în timp ce îşi desfăşura activitatea a salvat viaţa unui copil de 11 ani, din Rusia, aplicînd manevre specifice de prim ajutor.
În cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui a demarat un program de pregătire tehnică de specialitate, în care vor fi incluși toți lucrătorii din serviciile operative: rutier, ordine publică și serviciul de acțiuni speciale. Ei vor învăța toate tehnicile de pilotaj și conducere defensivă cu mașinile de serviciu, cu scopul de a preîntâmpina evenimentele neplăcute.
”Știți, cu siguranţă, că Poliţia Română desfăşoară, în activitatea proprie, activităţi de urmărire de autovehicule suspecte, de circulaţie în regim prioritar cu semnale acustice şi luminoase. De asemenea, circulăm indiferent că este noapte, zăpadă, polei cu viteză superioară pentru a deservi nevoile cetăţeanului. Suntem apelaţi, intervenim în cel mai scurt timp pentru a fi în serviciu cetăţenilor. Acest lucru presupune o pregătire calificată. Până acum elevul sau studentul care ieșea din școala militară nu făcea o pregătire specială de pilotaj al autospecialelor de poliție. Prin aceste cursuri vom avea o generație de polițiști mult mai abilă, mai capabilă și mai competentă”, a precizat Alexandru Mălăncuș.
Acesta a făcut și deferența între conducerea preventivă și cea defensivă. ”Să conduci preventiv înseamnă să conduci în așa manieră în care să previi un obstacol, să anticiezi și să eviți acțiunile ioncorecte ale partenerilor de drum, să adaptezi modul de deplasare la condițiile meteo, de drum sau de trafic. Conducerea defensivă implică din start o viteză sporită, dar presupune însușirea unor tehnici specifice de conducere în condiții de circuit/poligon și aplicarea acestora în trafic, precum conducerea în condiții de aderență scăzută, controlul vitezei, al vizibilității, de siguranță în mers, tehnici de rulaj în trafic aglomerat. Asta implică abilități sporite de pilotaj, dar și o bună cunoaștere a mașinii din dotare”, a mai spus Alexandru Mălăncuș.
La finalul cursului, toți polițiștii vasluieni vor primi un atestat care le va permite să folosească semnalele acustice și luminoase atunci când pleacă în misiune.