Pericolul din beci: aproape ucisă de „tulburel”
În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic. Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, iar caracteristicile acestuia – nu poate fi mirosit, văzut sau gustat , ceea ce face imposibila detectarea de catre corpul uman – , il fac si mai primejdios.
Sâmbătă seara, o femeie de 66 ani, din satul Râşeşti, comuna Drânceni, a fost la un pas de a muri intoxicată cu dioxid de carbon. Femeia a intrat în beci pentru a verifica butoaiele, însă dioxidul de carbon emanat a doborât-o. La faţa locului s-au deplasat două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă a Judeţului (SAJ) Vaslui, care au constat că femeia intrase în stop cardiorespirator. Manevrele de resuscitare au salvat-o pe femeia care a fost transportată la Spitalul Municipal Huşi, apoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.
Pentru a evita cazurile de intoxicatie cu bioxid de carbon, acumulat in beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, în vederea obţinerii vinului, se recomandă:
1.Nu intraţi în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare.
2.Anunţaţi pe cineva ca veţi intra într-o astfel de încăpere.
3.Verificaţi cantitatea de oxigen din încaperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia într-o încapere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.
4.Sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
5.Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă pentru ca este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.
6.Cereţi ajutor, folosind numărul unic de urgenta 112, în orice astfel de situaţie.