Pe ce vreme veți conduce vara asta

Meteorologii estimează o vreme caldă pentru următoarele trei luni, cu valori termice ce vor depăşi, mai ales în regiunile sudice şi vestice, mediile climatologice ale perioadei, precum şi deficit de precipitaţii în regiunile sudice şi local în cele sud-estice şi estice, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul iunie – august 2016, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a ţării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iunie este de 18,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 19 grade Celsius în Transilvania şi Maramureş, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Banat, Dobrogea şi Moldova.

Precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în regiunile sudice şi local în cele sud-estice şi estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologică. Media multianuală a precipitaţiilor este de 84,5 litri/metrul pătrat, pentru luna iunie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia (până la 111 litri/metrul pătrat), Banat (până la 107 litri/metrul pătrat), Crişana şi Moldova (103 litri/metrul pătrat).

În iulie 2016, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării. În restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, media multianuală a lunii fiind de 20,2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 15 şi 23 de grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia şi Oltenia, respectiv de până la 24 de grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iulie, acestea vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 77,8 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Moldova (până la 112 litri/metrul pătrat), Muntenia şi Maramureş (până la 102 litri/metrul pătrat), respectiv în Transilvania şi Oltenia (până la 100 litri/metrul pătrat).

Potrivit ANM, în august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi, local, în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia regiunilor nordice, unde se vor apropia de norma multianuală, de 64,7 litri/metrul pătrat. În zonele Transilvaniei şi Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea 90 – 95 litri/metrul pătrat. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 28 şi 40 de litri/metrul pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Sursa: Politia Rutiera)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.