Parteneriat cu părinţii, la Grădiniţa nr. 3 Vaslui (galerie foto)

Un spectacol inedit şi emoţionant a deschis sâmbătă, 16 aprilie, ce-a de-a IV-a ediţie a Simpozionului interjudetean „Grădiniţa mea-tărâm de joc şi învăţare”, organizat de Grădiniţa cu pp nr 3 „Ţară Piticilor” Vaslui, în parteneriat cu Primăria Vaslui si cu alte instituţii de învăţământ. Preşcolarii au avut ca parteneri de scenă proprii părinţi, într-un dialog în care cei mari s-au dovedit mai emoţionaţi şi mai stângaci decât prichindeii prezenţi.

Tema simpozionului a fost generoasă şi a vizat „Impactul parteneriatului grădiniţă- familie asupra evoluţiei copilului”, obiectivele fiind de a implica comunitatea în problemele educative ale şcolii, realizarea unui schimb de experienţă între grădiniţe şi promovarea bunelor practici în activitatea de educare. Participanţii au reprezentat şi grupul ţintă al proiectului: cadre didactice din învăţământul preşcolar, părinţii copiilor preşcolari şi reprezentanţi ai comunităţii. Simpozionul derulat pe parcursul zilei s-a bucurat de o largă participare, fiind înregistrate peste 90 de lucrări ale cadrelor didactice din judeţ, dar si din Iaşi, Botoşani şi Piatra Neamţ.

„Grădiniţa este parte a sistemului social ce include familia şi comunitatea alături de care răspunde pentru educaţia formală/informală a copiilor şi adolescenţilor. Nevoia de a forma o echipă între cadrele didactice şi părinţi este justificată de scopul comun al acestora – educarea fiinţei umane în devenire. Esenţial este că cei doi factori să-şi dirijeze acţiunile spre realizarea acestui deziderat.
Conştientizând că fiecare copil are nevoie de atenţie, atât din partea educatoarelor la grupă, cât şi din partea părinţilor acasă, trebuie să ne străduim împreună şi să reuşim să punem în valoare ceea ce el are bun”, a spus Cristina Lefter, directorul Grădiniţei nr. 3 Vaslui.

“Tema de anul acesta este nemaipomenită: idea de parteneriat intre grădiniţă,familie şi comunitate. Pentru noi există o atenţie deosebită să asigurăm condiţiile necesare pentru desfăşurarea procesului educativ, dar şi să susţinem acţiunile de acest gen, pentru că, evident, cum porneşti în viaţă, aşa îţi urmezi cursul. Sarcina noastră este să veghem ca aceşti copii să crească frumos şi sunt sigur că dumneavoastră, cei de faţă, vă ocupaţi aşa cum trebuie de aceşti copii. Eu sunt partener pentru că trebuie să fiu, dar, recunosc, eu însumi tată a doi băieţi şi bunic de un an, devin sensibil în faţă lor. Astfel de momente ne dau nouă identitate, pentru că aceştia suntem locuitorii acestui oraş, cu familiile noastre, cu şcoala, cu activităţile frumoase care se desfăşoară. Nu excepţiile ne reprezintă. Ca primar, nu am mulţumire mai mare ca atunci când mă întâlnesc cu aceşti copii pe stradă, mă recunosc şi mă salută, ştiind că am fost alături de ei”, a spus primarul Vasile Pavăl, prezent la manifestare.

„Rolul grădiniţei devine din ce în ce mai important în societatea actuală. Realizarea unui parteneriat eficient educatoare- copil- părinte este unul dintre dezideratele actuale ale procesului instructiv- educativ. Există însă şi situaţii în care apar bariere de comunicare între cadrele didactice şi părinţii copiilor, situatii care au drept cauze lipsa de experienţă cât şi lipsa spiritului de echipă, atât la unii cât şi la ceilalţi. Simpozionul de astăzi este tocmai pentru a preveni apariţia unor astfel de situaţii si mi-aş fi dorit ca alături de noi să fie mult mai multe cadre didactice. Ne-am dori un parteneriat adevărat cu părinţii, în care aceştia să înţeleagă că nu ne susţin dacă intervin în procesul educativ şi că sprijinul lor real ar fi să nu demoleze acasă ce construim noi la şcoală. Noi, cadrele didactice, nu le dorim răul acestor copii, iar cazurile în care copiii sunt agresaţi la şcoală sunt izolate şi nu reprezintă întreagă categorie a cadrelor didactice. Poate, din toamnă, dezvoltăm un asemenea parteneriat şi, ca idee, am putea oferi părinţilor posibilitatea ca, pentru o zi, să fie ei înşişi educatori”, a spus şi
Zoica Popescu, inspector pentru învăţământul preşcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.