Parchetul va declanșa o anchetă în cazul dezinfectanților din spitale
Procurorii s-au autosesizat după ce în presă au apărut informații că o firmă care aprovizionează majoritatea spitalelor din România diluează substanțele care ar trebui să-i protejeze pe pacienți de infecții. În paralel, şi Ministerul Sănătăţii va face controale în toate spitalele. Astfel se va putea demonta una dintre marile minciuni ale sistemului sanitar din România: în statistică, avem cele mai curate spitale, dar numai pentru că rapoartele despre infecţii sunt false.
“După scandalul infecțiilor intraspitalicești, care au răpus mai mulți răniți din Colectiv, un angajat de la fabrica de dezinfectanți l-a contactat pe jurnalistul Cătălin Tolontan și i-a semnalat că rețetele soluțiilor nu corespund cu etichetele. Angajatul susține că a semnalat problema și conducerii, însă nimeni nu a luat nicio măsură. Dezvăluirile din luna decembrie au apărut însă abia acum, înainte ca Ministerul Sănătății (MS) să lanseze planul de combatere și control a infecțiilor nosocomiale.
În lipsa unor laboratoare acreditate, dezinfectanţii folosiţi în spitalele româneşti sunt avizaţi în strainate. În România, direcţiile sanitare verifică doar hârtii.
În primă fază, peste 100 de spitale vor fi vizate de planul antiinfecții, în special cele care au secții de chirurgie, terapie intensivă și neonatologie, unde riscul de infectare este mai mare. Vor fi schimbate și contractele managerilor de spitale, pentru a fi încurajați să raporteze infecțiile. Până acum, cele mai multe erau ascunse fiindcă directorii riscau să-și piardă funcțiile.
Potrivit raportărilor de până acum, avem cele mai curate spitale din Europa. Cifrele prezentate de MS arată că rata infecțiilor spitalicești se oprește undeva la 0,3%. Prea puțin, susține Alexandru Rafila, președintele Societății Microbiologice din România care avertizează că, odată cu aplicarea planului antiinfecții, numărul infecțiilor intraspitalicești va crește considerabil.