O carte pe zi: ”Un bărbat pe nume Ove”, de Fredrik Backman
”-Hm, ăsta-i un aiped din ăla? Vrea Ove să știe.
Vânzătorul, un tânăr cu un indice de masa corporală minuscul, pare încurcat. Și e limpede că încearcă din răsputeri să se abțină să nu-i smulgă cutia lui Ove din mâini.
- Da, exact. Un iPad. Dar v-aș ruga să nu mai scuturați cutia…
Ove se uită la cutie de parcă ar fi fost cât se poate de suspectă. (…)
-Aha. Și carevasăzică-i un calculator, da?”
”-Păi, să vină băiatul să v-ajute, murmură Ove încet.
Anita ridică privirea. Se uită în ochii lui Ove și zâmbește îngăduitor:
-Fohan? Ei, Johan e-n America, nu știi? Ocupat cu ale lui. Știi cum e tineretul.
Ove nu răspunde. Anita spusese ”America” de parcă egoistul ăla de copil al lor se mutase în raiul pe pământ. Ove nu îl văzuse pe băiat nici măcar o dată pe strada lor, de cînd se îmbolnăvise Rune. Om în toată firea, dar de părinții lui nu are timp să se îngrijească!”
”Un bărbat pe nume Ove” face parte din categoria acelor romane care te fac să plângi, să râzi, să strâmbi din nas, dar al cărui personaj inedit rămîne de neuitat. Ove reprezintă cel mai simpatic personaj ursuz pe care l-ați cunoscut, care o să vă facă să vă aduceți aminte de el cu drag, ca de un om real.
„Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman este o carte care îți cucerește sufletul fără prea mare greutate, te trece printr-un amalgam de stări. Încă de la primul capitol cititorul este părtaș la gândurile lui Ove, la trecutul tumultos care l-au modelat într-un caracter puternic, considerat de cei din jur prea dur, uneori chiar necioplit.
Ove e un personaj complex, cu multe straturi pe care le descoperiţi pe măsură ce veţi citi cartea. Pagină cu pagină, îl înţelegeţi şi mai mult pe Ove. Veţi dori să fiţi ca el, să aveţi aceeaşi disciplină, aceeaşi manieră de a face lucrurile organizat şi temeinic. Iar motivele lui Ove sunt întotdeauna dintre cele mai serioase. Dacă vreţi definiţii noi şi diferite despre iubire, tristeţe, prietenie, traiul într-o comunitate, în această carte le veţi găsi pe toate
• Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene