O carte pe zi: ”Povestirile Bardului Beedle”, de J.K. Rowling
”-Gata! Liniște! țipa vrăjitorul, dar toată magia lui nu era în stare să domolească ceaunul cel bubos, care țopăi toată ziua după el, zbierând, gemând și zdrăngănind, oriunde s-ar fi dus.
Seara, pentru a treia oară, bătu cineva la ușă. În prag stătea o femeie și suspina de ziceai că i se rupe inima.
-Copilul meu e tare bolnav, spuse ea. Te rog, ajută-ne. Tatăl tău ne-a îndemnat să venim dacă vreun necaz…
Dar vrăjitorul trânti ușa.
Și de astă data, chinuitorul ceaun se umplu ochi cu apă sărată, și în timp ce sărea, împroșca toată podeaua cu lacrimi, răgea, gemea și se acoperea și mai tare de negi.
Deși sătenii nu mai veneau la casa vrăjitorului să-i ceară ajutorul, ceaunul continua să-l țină la current cu numeroasele lor suferințe. În decurs de cîteva zile nu doar răgea, gemea, împroșca cu lacrimi, țopăia, și-i ieșeau negi, dar se mai și sufoca, icnea, zbiera ca un copilaș, schelălăia ca un cîine și se revărsau din el brânză împuțită, lapte acrit și o invazie de melci nesățioși.
Vrăjitorul nu putea nici să doarmă, nici să mănânce cu ceaunul lângă el și nici nu-l putea sili să tacă sau să stea locului”.
Din extensia universului Harry Potter, continuu îmbogățit de scriitoarea J.K. Rowling, fac parte mai multe cărți ale Bibliotecii Hogwarts, despre care cititorii seriei inițiale au auzit parcurgând aventurile ucenicilor vrăjitori.
”Povestirile Bardului Beedle” este o colecție de povești moralizatoare pentru copii, scrise special pentru micii vrăjitori și micile vrăjitoare și menționată și în al șaptelea roman al serie Harry Potter, ”Talismanele Morții”, unde îi este oferită prin testament Hermionei Granger de către Albus Dumbledore, în speranța că va găsi volumul „interesant și instructiv“.
Cartea se presupune a fi o colecție cunoscută de povești pentru copii vrăjitori. Astfel în timp ce Ron este familiar cu poveștile, Harry și Hermione nu au mai auzit de acestea, din moment ce aceștia au fost „crescuți de Încuiați“, adică de oameni obișnuiți.
Poveștile cuprinse în volum au propria morală. Prima dintre ele, ”Vrăjitorul și ceaunul săritor”, este povestea urmașului nedemn al unui bătrân vrăjitor generos care înțelege pe parcurs că puterea înseamnă responsabilitate.
”Fântâna Fericirii”, o a doua poveste, este o parabolă care demonstrează că fericirea poate fi găsită chiar și în timp ce parcurgi drumul înspre ea, nu numai la capătul acestuia. ”Inima cea păroasă a Magului” descrie povestea unui tânăr mag care încearcă să dobândească autocontrol supraomenesc, închizându-și inima într-o raclă, doar pentru a constata că a devenit neom, o fiară incontrolabilă. Cartea continua cu o lecție lecție exemplificatoare pentru toți cei care cred că se pot juca cu magia, dar și cu întîmplările prin care trec trei frați care încearcă să se sustragă Morții.
Fiecare povestire are propria morală, în care este premiată virtutea și pedepsită răutatea, dar personajele lor sunt diverse și nu fac parte din categoria celor obișnuiți în poveștile clasice, înscriindu-se în seria personajelor de o originalitate încântătoare create de J.K. Rowling: eroi sau eroine cu pertsonalități puternice, gata să-și ia destinele în propriile mâini.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene