O carte pe zi: ”Mic tratat de manipulare”, de Robert Vincent Joule, Jean -Leon Beauvois
”Doamna O a fost atinsă pe braț de un negustor ambulant (tehnica atingere fizică). Puțin mai târziu, după ce s-a temut de ce e mai rău, doamna O s-a simțit ușurată cînd a constatat că cee ace I se păruse un process verbal nu era decît un banal fluturaș publicitar (tehnica înfricoșare-apoi-eliberare). Morala rămâne neatinsă, căci cel care a profitat de acest sentiment de ușurare este un cerșetor care a privit-o în ochi (tehnica ochi-în-ochi. Cât despre anchetatorul de la siguranța rutieră, acesta n-a omis să se intereseze de soarta ei și să-și afișeze satisfacția cînd a aflat că doamna O se simțea bine ( tehnica piciorul-în- gură). Toate acestea, o să ziceți, au drept efect doar crearea unui climat sau, cum spun adesea unii specialiști, a unei stări de spirit pozitive. (…)
A doua categorie reunește tehnicile privind formularea în sens larg a cererii. Vânzătorul ambulant a știut să scoată în evidență, ca pe tot atîtea beneficia neașteptate, cele trei elemente ale unui set care costa două sute de dolmași: un storcător de lămîi, cu siguranță, dar și două pahare-cupe de ou și, în plus, două lămâi (tehnica asta-nu-i-tot). ”
Trebuie să vă spunem încă de la început că vorbim despre o carte care este scrisă de doi profesori universitari specialiști în psihologie socială, pe teme legate de cercetările lor legate de comportamente și mentalități. Succesul pe care l-a avut cartea în rândul publicului larg se daorează, cel mai probabil, temei abordate. Pentru că, vrem să recunoaștem sau nu, fiecare își dorește să știe cum am putea să îi determinăm pe cei din jur să reacționeze, într-o situație sau alta, așa cum ne dorim noi. Și la fel de mult ne dorim să nu ne lăsăm manipulați de cei din jurul nostru.
Cei doi autori au și justificat motivul pentru care au publicat lucrarea: atât pentru că este de datoria cercetătorilor să facă publice rezultatele cercetărilor efectuate, cît mai ales pentru că în societate s-au înmulțit intervențiile care pun în practică tehnicile descrise în acest ”Mic tratat de manipulare”. Cartea este scrisă ”pentru uzul oamenilor cinstiți” care, citind-o cu atenție pot recunoaște metodele folosite pe scară largă mai ales de marile societăți comerciale care își promovează produsele pe piața de desfacere, tehnicile de manipulare ale cumpărătorului stând la baza multora dintre ”ofertele” furnizate de vânzătorii din diverse domenii.
Tehnicile prezentate sunt diverse, pe unele le știți, pe altele le bănuiți, iar altele sunt de-a dreptul surprinzătoare. Cert este că citind cu atenție cartea pe care o recomandăm astăzi veți putea deveni puțin mai conștienți în ceea ce privește propriile dorințe.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene.