O carte pe zi: ”Maria Regina Romaniei. Jurnal de razboi – 1916-1917”

” „Ce dimineaţă frumoasă, cât de tăcut şi de liniştit e totul, dar eu ştiu că va fi război. Război! Soarele străluceşte şi va fi război!Vai, de ce nu sunt eu rege? M-aş duce peste tot, aş vedea totul, aş vorbi cu soldaţii şi aş rămâne printre ei până ar ajunge să mă adore şi ar pleca bucuroşi la luptă în numele meu – aş fi o realitate în rândurile lor, nu un nume! Aş vrea să fiu eu rege – poate aş fi un rege rău, dar n-aş îngădui să se spună minciuni pe seama mea, i-aş obliga pe toţi să-şi facă datoria de dimineaţa până seara, cu cuvinte aspre şi fapte şi mai aspre dacă ar fi nevoie – nu e vremea să ezităm sau să încercăm experienţe, e vremea pentru acţiune, acţiune fără ocolişuri, clară, hotărâtă! Orice ezitare şi lipsă de vlagă pun în primejdie ţara.“

„Deși rușii ne-au dat un prost exemplu, pentru că mulți dintre ei deveniseră bolșevici și își părăseau posturile cu miile, soldații noștri, prost hrăniți, înarmați insuficient, rareori lăudați, veșnic obosiți, au rămas credincioși regelui, de neclintit în mijlocul debandadei foștilor aliați. Am trăit printre ei pretutindeni, în spitale, pe front, chiar în tranșee, i-am văzut înfometați, scheletici, renăscând la viață, redevenind ființe sănătoase și puternice. Juraseră să reziste ca un zid pentru a apăra ultima părticică de pământ românesc care era încă al nostru”.

Astăzi, de Ziua Națională a României, vă propunem spre lectură o carte-document: memoriile de război ale Mariei, Regina României, figură emblematică a istoriei noastre.

În timpul Primului Război Mondial, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Charles de Saint–Aulaire, a făcut o afirmaţie care avea să rămână în memoria contemporanilor şi să se transmită posterităţii: “Există un singur bărbat la Palat şi acela este regina”. A fost o modalitate de a-şi arăta respectul deosebit faţă de Regina Maria a României. A fost extrem de iubită de popor, mereu implicată în treburile ţării, iar biografii au concluzionat ulterior că majoritatea deciziilor politice luate de soţul ei, Regele Ferdinand I al României, erau influenţate de către Regina Maria. A fost infirmieră pe front în timpul marii conflagraţii mondiale, iar curajul arătat în faţa obuzelor i-a impresionat pe contemporani. Se spune că România s-a reîntregit în 1918 doar datorită influenţei Reginei Maria în cercurile diplomatice de la Paris, acolo unde s-a reîmpărţit lumea la sfârşitul conflictului. Originile ei nobiliare au făcut din Casa Regală a României, pe vremea Mariei, una dintre cele mai influente din Europa.

Cine ia în mână o operă a Reginei Maria nu deschide numai o carte, ci o lume nouă. Regina Maria a lăsat moștenire o bogată operă literară, constând în literatură memorialistică, scrieri, povestiri, basme și poezii. Cele mai importante opere ale sale sunt filele de jurnal pentru că acestea constituie o sursă documentară și prolifică despre evenimentele majore ale României la care a fost martoră și protagonistă. Regina s-a dovedit a fi nu doar un mare scriitor, ci și un observator fin al epocii.

În volumele publicate, Regina Maria a lăsat mărturisiri importante care au devenit printre cele mai veridice surse memorialistice în legătură cu manifestarea României în primele decenii ale secolului al XX-lea. Ea descrie chinul și lupta prin care a trecut țara în anii războiului.

Primul volum al Jurnalului se încheie în preajma marilor bătălii din vara anului 1917

Jurnalul și memoriile Reginei dovedesc o putere mare de sinteză și analiză a evenimentelor existente și redau o atmosferă politică și socială încordată din interiorul puterii, la nivel național și chiar european. Regina Maria descrie în jurnalul său oameni politici, diplomați, militari, medici, oameni de litere și artă, oameni de afaceri, dar și oameni simpli din popor. Memoriile sale uimesc prin ascuțitul dar al observației amănunțite, prin conturarea incisivă a caracterelor și printr-un umor spontan, niciodată acerb și întotdeauna plin de îngăduință.

•        Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene